Bwin koncesije v Sloveniji nima, zato naj bi bili oglasi nezakoniti. O tem je urad tudi že obvestil medije in Bwin, od katerih pričakujejo, da bodo oglas umaknili. V Nemčiji so prepričani, da je težava v slovenski zakonodaji. "Mi imamo koncesijo za prirejanje iger na srečo v Gibraltarju, ki je del Evropske unije. To nam daje pravico, da storitve ponujamo tudi v Republiki Sloveniji in da storitve tudi oglašujemo," pravi Bwinova predstavnica za odnose z javnostmi Karin Klein. Sklicuje se na odločitev evropskega sodišča v primeru Gambelli, ki naj bi tudi za igre na srečo uveljavljal pravila prostega trga.

Nekateri namigujejo, da naj bi za prijavo uradu stala največja prireditelja iger na srečo pri nas: Loterija Slovenije in Športna loterija, kjer pa vpletenost v prijavo in morebitni postopek proti Bwin in medijem, ki ga bo sprožil urad, zanikajo. Obe loteriji naj bi medijem postavljali tudi pogoje glede oglaševanja tujega ponudnika - več oglasov Bwin pomeni manj njihovih oglasov. "Takšnih pogojev nismo nikoli postavljali," pravi Mateja Slamnik Borko z Loterije Slovenije. "Česa takšnega nismo nikoli storili," dodaja tudi Metoda Praprotnik s Športne loterije. "Zakonodaja je jasna: za tuje prireditelje je prepovedano izvajanje kakršnihkoli storitev, tudi oglasov," pravi Praprotnikova.

Zdaj je na potezi urad, ki je včeraj na svoji spletni strani za zdaj objavil le opozorilo, v katerem konkretnih imen prirediteljev iger na srečo ni omenjal. Neuradno naj bi bil rezultat postopka le opozorilo, če pa bodo Nemci kršitev nadaljevali, pa jim bodo izdali kazen. Ta za podjetje in posameznike po zakonu znaša milijon tolarjev.

denis.ostir@dnevnik.si