Kot je že znano, je Ameriška spletna stran Travel Health za popotnike, ki nameravajo priti v Slovenijo, pripravila vrsto napotkov, pri tem pa Slovenijo opisalo kot zaostalo deželo. Po napotkih Travel Healtha morajo vsi turisti, ki so namenjeni k nam, najmanj od štiri do osem tednov pred potovanjem obiskati svojega zdravnika, ki jim bo zagotovil vse potrebne informacije, kako se zaščititi pred nevarnostim, ki komaj čakajo na njihov prihod v Slovenijo.

"Če moram na najkrajši način pokomentirati to zadevo, jo lahko povežem s filmom o Boratu. Na prvi pogled je šlo pri tem filmu za parodijo o Kazahstanu, v bistvu pa gre za posmeh na račun Američanov. To je lahko nevšečnost za Slovenijo in žal mi je, da takim rečem Američani verjamejo," še pravi Piciga.

Po poročanju omenjene spletne strani, je v Sloveniji najbolj „grozeča“ driska, pred katero na sončni strani Alp, zaradi sumljive hrane, ne uide nihče. Problem naj bi bila tudi voda, zato je priporočljivo, da se turisti odžejajo le s prekuhano in kemično obdelano vodo, izogibati pa bi se morali tudi ledenim kockam in surovemu sadju in zelenjavi. "Stran smo si že ogledali in o tem tudi obvestili slovensko veleposlaništvo v ZDA. Žalostno je tudi to, da so v Moorovem filmu Sicko ameriško zdravstvo postavili na mesto pred slovenskim, ob tem pa pokazali posnetke iz humoristične nanizanke Naša mala klinika," še dodaja Piciga.

Travel Health še piše, da naj bi prežečo nevarnost predstavljala tudi hrana, ki ni vrela, saj lahko vsaka jed, ki nekaj časa stoji na sobni temperaturi, postane zelo nevarna. Sumljivi naj bi bili tudi ne pasterizirano mleko in mlečni izdelki, pijača, ki jo turisti lahko kupijo pri uličnih prodajalcih ter meso in ribji izdelki. Za turistovo zdravje nevarna pa nista le hrana in pijača, ampak tudi naš slab zdravstveni sistem. V primeru hude bolezni, bodo turista morali prepeljati v sosednjo državo, ker imajo tam primernejšo zdravniško opremo. Opozorili so tudi na pokvarjene slovenske zdravnike in bolnišnice, ki raje sprejmejo denarno nagrado, kot potnikovo urejeno zdravstveno zavarovanje. "Take objave me zares čudijo, saj število ameriških turistov v Sloveniji narašča. S pomočjo našega veleposlaništva v ZDA bomo demantirali novico," zaključuje prvi mož STO.