Dubajski nebotičnik v izgradnji Burj Dubai je z višino 512 metrov za štiri metre presegel do sedaj najvišjo stavbo, tajvanski nevotičnik Taipei 101. Slednji je primat prevzel leta 2004.

Simbol sveta in Dubaja

Dubajski konstruktorji Burj Dubaj - slednji nastaja v samem centru mesta, ki ga je še pred tridesetimi leti sestavljalo par blokov, sicer nameravajo „pognati“ še precej više, vse do 700 metrov. „ Burj Dubai je simbol sveta in simbol Dubaja,“ pravi Greg Sang, vodja projektantov pri podjetju Emaar Properties, ki je v lasti države in ki gradi jekleno tehnično „pošast“. Njen predsednik Mohammed Ali Alabbar pravi, da gre pri Burj Dubaju za arhitekturno mojstrovino iz jekla, betona in stekla.

Za mizerne plače delajo Indijci

Investicija v Burj Dubai je „težka“ milijardo ameriških dolarjev. Gradnja poteka izredno hitro – vsake tri dni nebotičnik zraste za eno nadstropje. Med delavci prevladujejo Indijci, ki delajo v zelo slabih pogojih in za minimalne plače, kar je trn v peti človekoljubnim organizacijam. Ko bo končan, bo njegov vrh mogoče videti in 60 milj daleč. Gre za svojevrstni večni spomenik gospodarskemu razcvetu, ki so ga Dubaju prinesli naftni zaslužki. Podobno prakso sta imeli tudi Evropa in ZDA, ki sta svoj ekonomski razvoj v 20. stoletju „zapisali“ v številne nebotičnike.

Burj Dubaj bo, ko bo končan – konec gradnje je predviden za konec leta 2008, imel več kot 160 nadstropij, 56 dvigal, luksuzne apartmaje, bazene, lokale in celo hotel s petimi zvezdicami, ki si ga je omislil italijanski modni oblikovalec Armani. V 124 nadstropju bi velika razgledna ploščad.

Vseh pet najvišjih visokih preko 400 metrov

V zadnjih letih so si nebo „delili“ azijski nebotičniki. Pred Burj Dubajem je bil s 508 metri najvišji tajvanski Taipei 101, ki je primat leta 2004 prevzel od malezijskih Petronasovih dvojčkov, visokih 452 metrov. Četrti najvišji je nebotičnik Sears Tower v Chichagu, ki je visok 442 metrov. S 420 metri sledi šanghajski nebotičnik Jin Mao. Empire State Building v New Yorku je visok 380 metrov. Tudi ta je bil nekdaj najvišji na svetu.