Za prodajo lovskih letal mig-21 je Mateschitz izvedel od Radovljičana Mihe Langusa, ki je pod psevdonimom „nataschka76“ ponudbo najprej objavil na Bolhi. Langusa naj bi za pomoč pri prodaji ruskih migov poprosil prijatelj iz Češke, ki se ukvarja s prodajo nekdanjega ponosa češkega letalstva, seveda brez oborožitvenih sistemov.

Lovska letala na bolhi

Langus se je odločil, da bo oglas objavil na http://www.bolha.com/, kjer pa glede na to, da omenjenega spletnega „bolšjega sejma“ navadno ne obiskujejo milijonarji, temveč običajni smrtniki na lovu za kakšnim poceni kosom računalniške strojne opreme, ni mogel računati na kakšen otipljiv uspeh.

Spomnil se je na starega znanca

Zato se je domislil, da letala ponudi tudi svojemu znancu Dietrichu Mateschitzu, ki je znan kot velik ljubitelj vojaških letal in ima za razliko od povprečnih obiskovalcev Bolhe tudi precej pod palcem. Mateschitz je ponudbo sprejel in odkupil dve letali MiG-21UM, ki mimogrede sploh niso tako draga. Glede na to, da gre za enega najbolj legendarnih vojaških letal vseh časov, si ga prek Bolhe lahko omislite že za borih 32.400 evrov.

Mig-21 še vedno v uporabi

Ko je letalo v 50. letih prejšnjega stoletja ugledalo luč sveta, je bilo po svojih zmogljivostih nekaj desetletjih pred časom, na kar kaže dejstvo, da ga nekatere letalske sile s pridom uporabljajo še danes.