Felix je ob pristanku na twitterju zapisal: "Misija končana." Ob uspešnem podvigu pa mu je čestitala tudi Nasa.

Prenos v živo prek Youtuba je spremljalo več kot sedem milijonov uporabnikov. Še več se jih je s svojimi domiselnimi komentarji oglašalo prek twitterja. Na mreži je o svojih občutkih pisal tudi Baumgartner. Spremljate ga lahko TUKAJ.

Felix ne pozablja na svoje oboževalce. (Vir: Twitter)

43-letni ekstremni športnik je do višine okoli 39 tisoč metrov potoval več kot dve uri. Po uravnavanju pritiska v obleki in komori pa je končno odprl vrata. Takrat je večina čakala, ali bo Baumgartnerju uspelo zadržati smer padca in ga ne bo preveč vrtelo. Ko je skočil, je bilo možno slišati samo njegovo dihanje.

Felixu je po približno 30 sekundah uspelo doseči hitrost več kot 1100 kilometrov na uro in prebiti zvočni zid - vsaj tako je kazalo pri prenosu v živo. Uradna potrditev pa je uro kasneje pokazala, da mu je to tudi uspelo.

Baumgartner se je kasneje obrnil na glavo in poletel proti površju Zemlje ter samo 15 sekund pred podrtje še četrtega rekorda odprl padalo ter uspešno pristal.

Posnetek Baumgartnerjevega prostega padca si lahko ogledate tukaj:

Dosedanji svetovni rekord v prostem padcu proti zemlji je imel Američan Joe Kittinger, ki je z višine 31,4 kilometra leta 1960 zdrvel proti zemlji s hitrostjo 988 kilometrov na uro. Kittinger je član Baumgartnerjeve ekipe Red Bull in je skok spremljal od začetka do konca v nadzorni sobi.

Želi padati hitreje od zvoka

Baumgartner je na želeno višino poletel v kapsuli, ki je pritrjena na helijev balon. Njegov vzpon in skos je bil mogoč le, če vetrovi niso presegli hitrosti 3,2 kilometra na uro. Njegovo padalo se je odprlo na višini 1500 metrov.

Baumgartner je zanesljivo presegel hitrost 1000 kilometrov na uro, na novinarski konferenci pa so kasneje objavili tudi uradne podatke, ali mu je uspelo preseči mejo hitrosti zvoka, ki je različna na različnih nadmorskih višinah in odvisna tudi od drugih atmosferskih dejavnikov.

Čeprav se pustolovca drži vzdevek neustrašni Felix, pa bi se med skokom lahko močno poškodoval. Pri nenadzorovanem vrtenju telesa bi si lahko poškodoval oči ali dobil krvne strdke v možganih.

Preberite še:

Več kot osem milijonov uporabnikov spremljalo nadzvočnega Felixa: Je našel Ramosovo žogo?