Peticijo je organiziral Nacionalni odbor za zgodovinsko in kulturno dediščino, saj menijo, da bi morali eno najbolje poznanih mojstrovin v zgodovini umetnosti vrniti v muzej Uffizzi v Firencah, kjer je bila sicer že razstavljena v začetku 20. stoletja.

Predsednik odbora Silvano Vincenti je francoskemu ministru za kulturo že poslal formalno zahtevo za vrnitev umetnine, zatrdil pa je, da je vrnitev slike v Italijo "izjemnega zgodovinskega, simboličnega in moralnega pomena".

V pariškem muzeju Louvre, kjer je Mona Lisa razstavljena, so zahtevo odbora že zavrnili, saj menijo, da so njihove pravice do umetnine neutemeljene. Umetnostni zgodovinarji namreč trdijo, da je Leonardo Da Vinci sliko začel ustvarjati leta 1503 v Firencah, 13 let kasneje pa jo je nesel s seboj v Pariz. Zatem je Mono Liso v lastništvo prejela francoska kraljeva družina, po francoski revoluciji pa je umetnina pristala v Louvreu.

Iz pariškega muzeja so mojstrovino ukradli leta 1911, dve leti kasneje pa so jo našli na domu italijanskega domoljuba Vincenza Peruggije, ki je bil nekoč zaposlen v Louvreu. Preden so jo vrnili v Pariz, so jo za kratek čas razstavili v Firencah in Rimu.