Takšno prijazno pismo doleti vsakega krščenega avstrijskega državljana takoj za tem, ko konča obvezno šolanje in potem vsako leto. Avstrijska cerkev je finančno odvisna od cerkvenega prispevka (davka), ki ga je v Avstriji dolžan plačati vsakdo, ki ni s posebno izjavo in podpisom izstopil iz cerkve.

Večino denarja prispevajo verniki

Takšnih je bilo v časih afere Groer - kardinalu so očitali spolno zlorabo mladoletnih oseb - več deset tisoč. Za avstrijsko cerkev je bilo to nadvse boleče, saj kar 80 odstotkov njenih prihodkov predstavljajo ravno prispevki njenih vernikov.

Kakšno je finančno stanje avstrijske cerkve, je zdaj prvič mogoče videti tudi na spletu. Avstrijska katoliška tiskovna agencija Kathpress je včeraj sporočila, da je na spletni strani kirchenfinanzierung.katholisch.at mogoče v prihodnje spremljati denarne prilive in odlive katoliške cerkve v Avstriji. V blagajno avstrijske katoliške cerkve se je leta 2010 steklo okoli 500 milijonov evrov, največji del teh prihodkov prestavljajo ravno prispevki njenih vernikov. Cerkev je pred dvema letoma porabila nekaj več, kot je prejela, njen proračunski primanjkljaj je leta 2010 znašal 2,8 milijona evrov.

Odškodnina za škodo, ki so jo povzročili nacisti

Verniki so v polmilijardni proračun leta 2010 prispevali 393 milijonov evrov, 107 milijonov je cerkev pridobila iz najemnin za cerkvene nepremičnine. Kar 44 milijonov je morala odšteti država kot nadomestilo za škodo, ki jo je avstrijski katoliški cerkvi povzročil nacistični režim.

Spletna stran navede tudi, za kaj je denar, ki so ga prispevali verniki in država, porabljen. Največji strošek predstavlja tisoče zaposlenih duhovnikov in laikov v cerkveni službi. Ta znaša okoli 295 milijonov evrov, kar pomeni 59 odstotkov vseh odlivov iz proračunske blagajne. Gradnja in vzdrževanje cerkvenih objektov sta avstrijsko katoliško cerkev leta 2010 stala 56 milijonov evrov, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal tiskovni predstavnik avstrijske škofovske konference Paul Wuthe. Trenutni proračunski primanjkljaj bo avstrijska cerkev pokrila iz privarčevanega denarja, bilanca za leto 2011 še ni gotova, ker jim še ni uspelo ovrednotiti vseh podatkov posameznih avstrijskih škofij.

Največ denarja ima dunajska nadškofija, od 109 milijonov evrov njenih prihodkov jih kar 92 prispevajo njeni verniki. Glede na računsko poročilo dunajska nadškofija porabi toliko, kolikor tudi prejme, njen največji strošek pa predstavlja 1600 redno zaposlenih sodelavcev.

Z javno objavo njenih prihodkov in odlivov skuša avstrijska katoliška cerkev prehiteti predstavitev knjige z naslovom "Božje delo in naš prispevek, financiranje cerkve v Avstriji", ki jo bosta avtorja Carsten Frerk in Christoph Baumgarten v ponedeljek predstavila v navzočnosti predstavnikov pobude proti cerkvenim privilegijem in politikov stranke zelenih.