Drama se je začela 4. novembra 1956. Kardinal Jozsef Mindszenty je bil vodja katoliške cerkve na Madžarskem, sovjetske čete so takrat vkorakale v mesto. Na izbiro je imel zgolj pobeg, v nasprotnem primeru pa bi ga zaradi ostrega nastopa proti komunizmu aretirali. Odločil se je za pobeg, a ni odšel daleč stran. Zatekel se je na ameriško veleposlaništvo. Takrat so v veleposlaništvu dobili kodirano sporočilo, naj kardinala, vkolikor se bo prikazal pred vrati, sprejmejo. Sprejel ga je policist Gerald Bolick.

Kmalu so se na veleposlaništvu soočili s težavo, saj niso vedeli, ali bodo lahko z zelo malo osebja zaščitili svoje ozemlje. "Rusi so prevzeli madžarski radio. Poročali so, da bodo prišli na veleposlaništvo po kardinala. To naj bi se zgodilo opoldne," je povedal Bolick.

Na veleposlaništvu so pripravili orožje, saj se niso nameravali predati brez boja. Po nekaj napetih urah je postalo jasno, da Rusi ne bodo vdrli v veleposlaništvo. Kardinalu so uredili domovanje, v katerem je imel dve sobi in majhno kopalnico. Vsak dan je odšel na sprehod na majhno dvorišče, varnostniki pa so bili na preži. Ta rutina je trajala in trajala.

Politično ozračje se je počasi izboljšalo, še vedno pa nihče ni vedel, kako bi kardinalu omogočili varen odhod. Vsi so se spraševali, kaj se z njim dogaja. Leta 1971 je Vatikan skušal izboljšati odnose z Madžarsko in s podporo ZDA so se le dogovorili. Kardinal je veleposlaništvo in državo zapustil 28. septembra leta 1971. Njegov odhod je bil skrivnosten. Ni bilo množice, ki bi videla, kako je odšel. Cesto okoli veleposlaništva so takrat zaprli.

Kardinal je nato letel v Rim. Ko je zavrnil upokojitev, mu je Vatikan odvzel naslov. Umrl je v izgnanstvu na Dunaju leta 1975 v starosti 83 let. V ameriškem veleposlaništvu pa še danes stoji plošča v spomin na gosta, ki se je tam ustavil za celih 15 let.