Kot je danes potrdil generalni direktor postaje Lev Makarov zaradi nove zakonodaje ne bodo več smeli predvajati risane serije Srbež in Praskež, ki je del serije o Simpsonovih, čeprav gre dejansko za parodijo na legendarno risanko Tom in Jerry.

South Park, družbenokritično risano serijo o dogodivščinah štirih otrok bodo poslej predvajali po 23. uri, pri čemer bodo izrezali vse prizore, v katerih umre eden od junakov, Kenny.

Ruske oblasti trdijo, da nova zakonodaja ščiti otroke pred informacijami, ki so škodljive za njihovo zdravje in razvoj. Tako izrecno prepoveduje prizore nasilja, spolnosti ter uporabe mamil, alkohola in cigaret. Za kršitve je zagrožena denarna kazen do 200.000 rubljev (5000 evrov) ali celo prepoved oddajanja.

Mediji so do novega zakona kritični, ker domnevajo, da bo veljal tudi za druge televizijske postaje. Poudarjajo tudi, da nekatere kultne ruske risanke iz časa sovjetske zveze, kot je denimo Krokodil Guena, ne bodo prepovedani, čeprav se v njih "veliko kadi".

Na agenciji za nadzor medijev Roskomnadzor poudarjajo, da bodo novi zakon, ki je bil sprejet leta 2010, po mesecu dni izvajanja proučili, kar pomeni, da so možne spremembe in dopolnitve.