Trgovina z zahodnjaškimi oblačili za moške je svoja vrata odprla pred tednom in pol. Nad njenim vhodom visi velik napis Hitler, namesto pike pa je nad črko i izrisana svastika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer maloštevilna judovska skupnost v Ahmedabadu na zahodu Indije je takoj povzdignila glas, visok izraelski diplomat pa je že zagrozil z ostrim odzivom izraelskega veleposlaništva.

A lastnik Rajesh Shah vztraja, da bo ime spremenil le, če mu povrnejo denar, ki ga je porabil za "logotip, reklamno desko, poslovne vizitke, blagovno znamko". Skupaj naj bi mu bilo treba odšteti okoli 2700 ameriških dolarjev, pravi.

Ni vedel, kdo je bil Hitler

Kot je sicer zatrdil za AFP, pred tem sploh ni vedel, kdo je bil Adolf Hitler. Trgovino naj bi namreč poimenoval po vzdevku, ki so ga dali dedku njegovega poslovnega partnerja, ker "je bil zelo strog". Šele po odprtju trgovine je izvedel, da je Hitler odgovoren za smrt šestih milijonov ljudi, je povedal.

Tokratni spor je obudil spomine na podoben zaplet pred šestimi leti, ko so restavracijo v Mumbaiju poimenovali Hitlerjev križ in izvesek z imenom prav tako okrasili s svastiko, piše AFP. Lastnik je ime restavracije kasneje - po grožnjah izraelskega veleposlaništva in Nemčije - spremenil.

Hitler v Indiji neobičajno spoštovan

Kot sicer pojasnjuje AFP, Indijci z besedo Hitler pogosto označujejo stroge, avtokratske ljudi. Poleg tega Hitler v nekaterih delih Indije uživa neobičajno veliko spoštovanja, njegova knjiga Mein Kampf pa se v knjigarnah dobro prodaja.

Oblasti v indijski zvezni državi Gujarat, v kateri je tudi mesto Ahmedabad, so pred leti celo izdale učbenik, v katerem je Hitler pohvaljen kot nekdo, ki je Nemčiji vrnil "dostojanstvo in prestiž".