Gre namreč za novo idejo t.i. politično-zgodovinskega turizma, ki se razvija pod imenom Po poteh Tita. Izmislila si jo je turistična agencija Net Travel Service, ki je del mednarodne skupine Tulmare, ki ima svojo poslovalnico tudi v Zagrebu.

V ZDA obstaja veliko zanimanja za take aranžmaje, ameriški študenti ne morejo niti diplomirati, če niso vsaj nekaj časa preživeli v tujini. ''Naš urad v Bostonu ima celoten oddelek, ki se ukvarja samo s takimi programi,'' je ta jutranji.hr dejala Mirela Sučić Čevra, direktorica NTS-a.

Trenutno je sicer projekt šele na ravni ideje, če pa bo šlo vse po planu, naj bi stekla že prihodnje leto. ''Po poteh Tita'' sicer ni mišljen kot običajna turistična destinacija ali izlet, temveč kot študijsko potovanje. Program vključuje predavanja tako zgodovinarjev kot strokovnjakov, obvezno pa se obišče Titova rojstna hiša ter druge zgodovinsko ppomembne lokacije.

''Načrtovan je osemdnevni program, obiskalo se bo vse lokacije, povezane s Titovim življenjem, od Kumrovca, Bleda, Ljubljane, Zagreba, Beograda in Brionov, morda celo Goli otok. Menimo namreč, da je Tito kot svetovna zgodovinska osebnost, element, s katerim lahko pristopimo na to novo tržišče,'' je dejala Sučić Čevra.

Seveda poleg učenja učitelje in študente čaka tudi veliko zabave. Med drugim dobijo vsak svojo pionirsko uniformo, dobili bodo možnost naučiti se pinoirske zaprisege in se srečati z ljudmi, ko so preživeli bitke druge svetovne vojne.

Septembra naj bi ameriški agenti in predstavniki univerz preverili vse lokacije, ki bi se nahajale na tej ''Titovi transverzali'', nato pa jo bodo začeli promovirati po ameriških kampusih. Pričakuje se veliko zanimanja, prve skupine pa naj bi se po poteh Tita podale prihodnje leto. Kolikšna bo cena za tako potovanje, ni znano.