"Mesto žensk“ naj bi zgradili v mestu Hafuf, kjer računajo z okoli 5 tisoč delovnimi mesti za ženske v različnih industrijah. Ženske naj bi na delovnih mestih zasedle tudi vodilne položaje. RT poroča, da si je načrt zamislila služba za industrijsko lastnino v Saudovi Arabiji (Modon), ki želi na tak način izkoristiti žensko delovno silo za dodatni razvoj države, je pa vprašljivo, kako uspešna in učinkovita bo tovrstna rešitev.

"Prepričan sem, da lahko ženske pokažejo svojo učinkovitost v mnogih pogledih in razjasnijo, katere industrije najbolj ustrezajo njihovim interesom, naravi in sposobnostim,“ je povedal namestnik generalnega direktorja Modona Saleh al Rašid, poroča RT.

Odstotek zaposlenih žensk najmanjši v Zalivu

Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da si 65 odstotkov zaposlenih žensk v Saudovi Arabiji želi večjo finančno neodvisnost. Mnoge želijo pri delu tudi zares uporabiti svoje znanje, ki so ga pridobile z izobrazbo. Med vodilnimi skrbmi žensk, ki v arabski državi diplomirajo v vedno večjem številu, so težave, s katerimi se soočijo, ko želijo najti zaposlitev.

Al Arabiya poroča, da je delež žensk, ki se vključi v vrste delovne sile, od leta 1992 v Saudovi Arabiji poskočil s 5,4 na 14,4, a še vedno ostaja najmanjši na območju Zaliva. Isti medij poroča, da je bil junija odstotek zaposlenih diplomiranih žensk pri 78,3 odstotkih. Med njih je sodilo tudi okoli tisoč žensk z doktoratom.