Posnetke domnevne podmornice na globini okoli 18 metrov so pridobili s sonarjem leta 2010, ko so iskali tri osebe, ki so se v reki utopile. Šlo naj bi za nemško podmornico, imenovano U-boot, kar je krajše za "Unterseeboot" ali "podmorska ladja".

Ko so raziskovalci ponovno pregledovali posnetke, so na njih opazili značilno obliko nemških podmornic. "Pričakovali smo nekaj povsem drugega, nihče si namreč ni mogel zamisliti, da je kaj takega mogoče. Smo pa skoraj gotovi, da gre za podmornico U-boot," je povedal raziskovalec Brian Corbin za kanadsko televizijo CBC.

Kanadske oblasti se sedaj trudijo, da bi dokazale pristnost najdbe, Corbin pa pravi, da si želi najdbo preiskati še s pomočjo robotske podmornice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob vzhodni obali Kanade se je med drugo svetovno vojno nahajalo več nemških podmornic U-boot, ki so uničile potniški trajekt med Novo Fundlandijo in otokom Cape Breton ter 23 zavezniških tovornih in vojnih ladij na reki Sv. Lovrenca.

Po navedbah nemške vlade naj bi se okoli deset nacističnih podmornic U-boot še vedno nahajalo neznano kje, saj jih od konca druge svetovne vojne niso našli.