Spletna stran je sporočila, da jih je o kibernetskem napadu obvestil znanstvenik, zaposlen v Iranski organizaciji za jedrsko energijo (AEOI), ki je F-Secure poslal elektronsko sporočilo, v katerem je opisal incident.

"Obveščam vas, da je naš jedrski program ponovno ogrozil in napadel nov virus, ki je onemogočil naš sistem v Natanzu in v drugem obratu Fordo," je zapisal znanstvenik. Predvidevajo, da je bilo v napadu uporabljeno hekersko orodje Metasploit. Hekerji pa so imeli dostop do virtualnega zasebnega omrežja jedrskih obratov. Znanstvenik je še sporočil, da je na številnih delovnih mestih na glas igrala skladba Thunderstruck skupine AC/DC.

Iranski jedrski program je bil že večkrat tarča kibernetskih napadov, za katere iranske oblasti krivijo Izrael in ZDA. Virus Stuxnet naj bi leta 2010 uničil več tisoč centrifug v iranskem obratu za bogatenje urana. Maja letos pa so odkrili virus Flame, ki je bil sposoben okužene računalnike spremeniti v večnamenske vohunske naprave. Virus je ukradene podatke pošiljal na več kot 80 internetnih naslovov po vsem svetu, kar je bila najverjetneje varovalka, za katero so se skrili avtorji virusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.