Liama Corcorana je na letu v italijansko prestolnico odkrilo šele kabinsko osebje. “To je nenavadna in resna kršitev. Hočemo izvedeti, kaj se je zgodilo,” je dejala britanska ministrica za promet Justine Greening. Deček se je medtem že vrnil v Manchester in je pri svoji družini.

Do nenavadnega incidenta je prišlo v torek, v času poostrenih varnostnih ukrepov zaradi poletnih olimpijskih iger v Londonu. Ker bi moralo biti za varnost v času tako velikih dogodkov dobro poskrbljeno, še bolj bode v oči vprašanje, kako je dečku uspel nenavaden podvig.

Sarah Swayne, potnica na povratnem letu, je dejala, da fantka velik hrup, ki ga je povzročil, ni pretirano vznemiril. “Sedel je in govoril, kako je poskušal pobegniti od doma,” je dejala. “Videti je bil povsem nedolžen. Mislim, da se ni zavedal, v kako resni situaciji je,” je dodala.

Koliko varnostnega osebja in drugih zaposlenih na letališču so zaradi incidenta suspendirali, ni znano. “Tehnično ne gre za kršitev varnosti. Deček letalu ni predstavljal grožnje. Šel je skozi varnostni proces,” je za BBC povedal tiskovni predstavnik letališča Russell Craig. Dokumentov mu pri tem očitno niso dovolj dobro pregledali.

Vprašanje varnosti je v Londonu v zadnjih dneh v ospredju pozornosti javnosti, saj so morale britanske oblasti za zagotavljanje varnosti vpoklicati dodatnih 4700 vojakov. Zasebno varnostno podjetje G4S namreč ni uspelo zagotoviti zadostnega števila varnostnikov.