"Zelo verjetno je, da se na tem območju nahajajo ostanki plemkinje," so strokovnjaki, ki trenutno raziskujejo tla nekdanjega samostana sv. Uršule, zapisali v izjavi za javnost. Dodali so, da sta bili po letu 1500 tam pokopani le dve ženski, in sicer Mona Liza Gherardini ter Maria del Riccio. Pokojnike so tedaj tradicionalno pokopavali v bližini oltarjev. Za natančno datiranje posmrtnih ostankov, ki jih bodo morda odkrili, pa bo potrebna karbonska analiza. Če bo odkritij dovolj, bodo strokovnjaki morda uspeli rekonstruirati obraz ženske in več izvedeli o znamenitem smehljaju, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Prepričani so, da bodo našli veliko odkritje

"Prepričan sem, da bomo nekaj našli," je dejal Silvano Vincenti, umetnostni zgodovinar, ki je našel kosti Caravaggia in rekonstruiral obraze še nekaterih umetnikov na podlagi njihovih lobanj. DNK vseh posmrtnih ostankov, ki bi lahko pripadali starejši ženski, bodo primerjali z DNK potomcev Lize Gherardini, ki so pokopani v florentinski baziliki Santissima Annunziata.

Ob tem je Vincenti poudaril, da gre za raziskavo, ki jo opravičujejo zgodovinski dokumenti, začenši s pisanjem pionirja umetnostne zgodovine Giorgia Vasarija. Pomembno je tudi nedavno odkritje dokumenta v latinščini, ki so ga našli v Nemčiji. V njem je namreč z Leonardovo pisavo zapisano, da se je ženska, ki je pozirala za sliko, ki jo danes hranijo v pariškem muzeju Louvre, imenovala Liza.

Kdo je bila Mona Liza?

Raziskovalec Da Vincijevega dela Giuseppe Pallanti je leta 2007 objavil knjigo, v kateri zatrjuje, da je La Gioconda, kot Italijani imenujejo Mona Lizo, zagotovo pokopana v nekdanjem samostanu. Izrazil je tudi prepričanje, da je njegova raziskava zbrisala vse dvome o identiteti La Gioconde, ki naj bi se v starosti pridružila nunam v samostanu.

"To je bila ona, Liza, žena trgovca Francesca del Giocondo in živela je ravno nasproti Leonarda na Via Ghibellina," je zapisal.

Vendar pa je raziskava, ki je lani potekala od aprila do septembra, pripeljala le do odkritja okostja, ki je 200 let starejše, kot bi morali biti posmrtni ostanki Mona Lize, je povedal Vincenti.

Številni strokovnjaki se sicer strinjajo s Pallantijem, da je bila model za Mona Lizo Liza del Giocondo, ki je po moževi smrti postala nuna in je umrla v samostanu 15. julija 1542, stara 63 let. Par se je poročil leta 1495, ko je bila nevesta stara 16, ženin pa 35 let. Splošno se je uveljavilo prepričanje, da je njen mož naročil Leonardu sliko, da bi z njo obeležil ženino nosečnost ali nedavno rojstvo njunega drugega otroka decembra 1502. Ob tej so se porajale še številne druge teorije, med njimi ta, da gre pravzaprav za umetnikov avtoportret.