Cilj novega pravila je, da vozniki, ki pred vožnjo kaj popijejo, s hitrim testom sami preizkusijo, ali so sposobni za vožnjo ali ne. Nova obvezna oprema velja od danes za vse voznike avtomobilov in motorjev v Franciji, tudi za tuje obiskovalce, globe pa bodo začeli policisti zaračunavati šele z novembrom.

Mnenja glede novega pravila so sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa različna. Mnogi menijo, da bo večina pivcev alkohola sedla za volan ne glede na to, kaj bo pokazal test, oziroma testa sploh ne bo uporabila.

Medtem ko je z zakonom določena meja v Franciji 0,5 promila alkohola v krvi, ima kar 80 odstotkov tistih, ki zaradi alkohola povzročijo prometno nesrečo s smrtnim izidom, v krvi v povprečju 1,2 promila alkohola. To pomeni, da so vozili, čeprav je bilo tudi brez testa očitno, da so popili preveč.

Argument proti je tudi dvomljiva zanesljivost poceni alkotestov, saj naj bi bili ti pogosto netočni. Kemični testi, ki stanejo od enega do pet evrov, so še posebej nezanesljivi v vročem in mrzlem vremenu, medtem ko električne alternative hitro stanejo celo več kot sto evrov.

Poleg tega so mnogi mnenja, da je vlada pravilo uvedla ne toliko zaradi varnosti voznikov, temveč bolj za dobrobit proizvajalcev alkotestov, ki bodo z novim pravilom mastno zaslužili.