Delovodja v vojaški tovarni Uralvagonzavod Igor Holmanskih je po Rusiji zaslovel decembra lani, le nekaj dni po prvih množičnih protestih proti Putinovi dolgoletni vladavini v državi, ki so potekali v Moskvi.

Putin je takrat sodeloval v maratonski televizijski oddaji, v kateri je v živo sprejemal vprašanja in komentarje gledalcev. Takrat je zanikal nepošteno izvedbo parlamentarnih volitev, ki so mu jo očitali nasprotniki. V skrbno načrtovani oddaji so zatem pokazali Holmanskiha, ki je Putina nagovoril iz industrijskega mesta Nižnji Tagil v gorskem območju Urala.

"O teh protestih bi rad povedal naslednje. Če jim policija ne bo kos, smo jaz in moji fantje pripravljeni, da se zavzamemo za našo stabilnost - seveda v okviru zakonskih določil," je povedal Holmanskih v družbi skrbno izbranih orjaških sodelavcev iz tovarne. Po svoji izjavi je Holmanskih požel topel aplavz gledalcev v studiu.

Putin je v tistem času začenjal svojo kampanjo za nastop na prihajajočih predsedniških volitvah, na katerih se je močno zanašal na glasove delavskega razreda.

Holmanskiha je celo povabil v svojo rezidenco na obrobju Moskve, nato pa mu je v navzočnosti televizijskih kamer ponudil službo posebnega odposlanca za zvezno okrožje Ural.

"Mislim, da bo to prava služba za vas - nekoga, ki je celo življenje delal v tovarni in ve, kako živijo preprosti ljudje. Tako boste lahko zagovarjali interese ljudstva," je Putin dejal Holmanskihu, ki je vidno zardeval. "Upam, da ne bom nikogar razočaral," je odgovoril slednji.