52-letni Gac Filipaj je leta 1992 zaradi vojne zapustil družinsko kmetijo v majhni vasici blizu črnogorskega mesta Ulcinj in pobegnil v ZDA, kjer si je našel delo na univerzi Columbia. A dolga leta garanja so imela tudi dobro plat, saj mu za predavanja in izpite, ki jih je opravljal, ni bilo treba plačati, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vendar pot do diplome ni bila preprosta. Filipaj, čigar materni jezik je albanski, se je moral najprej naučiti angleščine, poleg tega pa je študij zahteval tudi branje v stari latinščini in grščini.

Kot je razkril novopečeni diplomant, je med študijem najbolj užival, ko je beseda nanesla na rimskega filozofa in državnika Seneko, saj so ga njegova pisma spominjala na vzgojo njegove družine. "Slava in denar ne smeta biti glavni cilj, pomembnejše je imeti preprosto in pošteno življenje," je prepričan Filipaj, ki že kuje načrte za prihodnost.

Filipaj si želi namreč na tej prestižni newyorški ustanovi opraviti še magistrski študij, če mu bo usoda naklonjena, pa tudi doktorat. V prihodnosti želi postati profesor, ob tem pa klasična grška in rimska dela prevajati v albanščino.