Kot je na shodu Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) - Podpornice opozoril evangeličanski škof Erniša, je več kot očitno, da smo na mnogo lepega pozabili in marsikaj potrebnega potisnili na obrobje naših prioritet.

"Tudi marsikaj Kainovskega je v nas, in tudi v naši postmoderni družbi, čeprav smo mislili, da bomo lahko shajali brez Boga in brez njega določali in določili kriterije in merila za naše ravnanje in naše obnašanje. Vendar se zdi, da je vse to vseeno premalo," je poudaril Erniša.

Kljub temu je po njegovem mnenju spodbudno, da mnogi tudi danes slišijo Božje vabilo, naj nosimo bremena drug drugemu, "ne zaradi samih sebe, temveč zaradi tega, ker je nujno potrebno, da v svetu ostanejo in obstanejo vse tiste vrednote, ki so potrebne za človeka dostojno življenje".

Mnogi danes tega dostojanstva nimajo, ugotavlja Erniša: "Mnogi so brezposelni in na robu preživetja, čeprav ko človek potuje po tem svetu in tudi pri nas, velikokrat opazi mnogotero razkošje, ki velikokrat ni sorazmerno človekovim potrebam. Ne gre za to, da bi na slepo kritizirali. Mnogo je poštenih, pridnih in sposobnih ljudi, katerim je potrebno dati priznanje in izreči zahvalo za marsikaj, pa vendar je vseeno potrebno tudi povedati in dodati, da se od začetka stvarstva, pa vse do danes v zgodovino človeka vtihotaplja marsikaj, kar ne krasi našega osnovnega poslanstva: Biti človek."

Lepšo prihodnost moramo začeti graditi z dejanji, četudi nas bo to zabolelo, opozarja škof. V to nalogo, ob skrbi za vsakdanji kruh, delo in poklic, pa moramo vključiti tudi naše medsebojne odnose, dodaja.

Vsi smo na isti ladji, je še ugotavljal Erniša, "in kot odgovornim ljudem nam ne more in ne sme biti vseeno, kako to ladjo kdo usmerja, in kam ta ladja pluje. Vsi skupaj se potrudimo in jo usmerimo, da bo zaplula tja, kjer nošenje bremena drugemu ne bo le lepa beseda, temveč potrebno delo, ki ga bomo radi opravili".

Na tradicionalnem, že 45. shodu EHO - Podpornice, ki poteka pod geslom Drug drugega bremena nosite, zbirajo sredstva za humanitarne projekte v domovini in tujini.

EHO - Podpornica je cerkvena dobrodelna organizacija, ki nudi pomoč posameznikom ali njihovim družinam pri premagovanju socialnih stisk in jim omogoča bolj kakovosten način življenja. Deluje po vsej državi, predvsem tam, kjer so cerkvene občine. Poslanstvo EHO - Podpornica je nudenje neposredne nujne pomoči uporabnikom ter ozaveščanje strokovne in laične javnosti.