Medtem ko je uživanje te droge na Nizozemskem dovoljeno, pa je vse več tistih, ki so prepričani, da turisti v državo prihajajo zgolj zaradi marihuane in da jo, potem ko jo kupijo pri njih, nezakonito prodajajo v tujini. Prepoved bo v v treh provincah na jugu države stopila v veljavo prihodnji mesec, na celotno Nizozemsko pa naj bi se razširila do konca leta, poroča britanski BBC.

Diskriminacija tujcev

Skupina lastnikov teh kavarn je prepričana, da prepoved predstavlja diskriminacijo tujcev. Po sprejetju zakona bodo namreč Nizozemci še vedno imeli dovoljen vstop v njihove lokale, z veljavnim osebnim dokumentom oziroma "dovoljenjem za marihuano", o zakonu glede katerega prav tako razpravljajo.

Na Nizozemskem je približno 700 t.i. "coffee shopov", v katerih je dovoljeno uživanje marihuane. Pridelava in prodaja te lahke droge je sicer dekriminalizirana, ne pa tudi zakonita. Policija povečini tolerira posedovanje do pet gramov marihuane na osebo.

Pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice

Prepovedi nasprotuje tudi župan Amsterdama, saj tretjina turistov v nizozemsko prestolnico prihaja z namenom konzumacije marihuane. Skupina lastnikov teh lokalov je že najavila pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice, tožba pa bo temeljila na tem, da Nizozemska ne sme diskriminirati ljudi na podlagi države, v kateri živijo.

Ta poteza je le ena v širši akciji proti marihuani, ki jo je sprožila konzervativna koalicijska vlada, ki je sedaj na oblasti leto in pol. Oktobra lani so "močnejši" kanabis uvrstili med težke droge, in sicer zaradi zaskrbljenosti, da ima psihotičen učinek na nekatere uporabnike. Tako so lastniki kavarn morali iz ponudbe umakniti nekatere bolj priljubljenih vrst marihuane.

Novembra lani pa so v mestu Maastricht že uvedli prepoved za vstop v "coffee shope" tujcem iz vseh držav razen Belgije in Nemčije, od koder prihaja tudi največ uživalcev te droge.