Pleme je znano po nosečih mladih dekletih, a jim oblasti njihovih običajev ne morejo preprečiti. Deklica je sicer med najmlajšimi mamicami na svetu.

V 39. tednu nosečnosti je prvič obiskala zdravnika, saj je imela hude krvavitve in bolečine zaradi popadkov. Zdravniki so se kljub hudemu tveganju odločili izvesti carski rez. Tako mama kot dojenčica sta zdravi, čeprav se okolica zgraža nad dogajanjem. Oblasti bi namreč rade rade reagirale, saj kot pravi direktor porodnišnice, deklica ni prvi takšen primer iz plemena Wayuu.

Alejandro Samplayo, direktor starševske organizacije Instituto Colombiano Bienestar Familiar, pa poudarja: "Ker gre za Wayuujko, skušamo spoštovati vse njihove pravice, saj le imajo avtonomni status in svojo lastno sodno oblast."

Oblasti in mediji ugibajo, kdo bi lahko bil oče, pri čemer so mnenja deljena. Lokalni mediji so prepričani da gre za 15 let starega dečka, ostali pa, da gre za trideset let starega moškega. Deklica identitete očeta noče izdati, a tudi če bi ga, proti njemu nihče ne bi mogel vložiti tožbe zaradi spolnega občevanja z mladoletnico.

Najmlajša mamica na svetu

Kljub temu da je Kolumbijka zelo mlada za materinstvo, pa si ne zasluži naziva najmlajše mamice na svetu. Tega je leta 1933 dobila Perujka Lina Medina, ki je rodila dva tedna po svojem petem rojstnem dnevu. Rodila je dečka, ki je zaradi bolezni kostnega mozga umrl pri 40 letih. Drugega otroka je rodila šele pri devetintridesetih.