Poleg borcev za človekove pravice je nezadovoljstvo z zvezki izrazil tudi ruski minister za izobraževanje Andrej Fursenko, ki pa kljub številnim prejetim pritožbam nima pristojnosti za prepoved njihovega izdajanja ali njihov umik s trgovskih polic, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po drugi strani pa so trgovine zabeležile visoko prodajo "Stalinovih" zvezkov. Ena izmed večjih moskovskih knjigarn, specializirana za prodajo šolskih učbenikov, je zvezke že razprodala. Po navedbah uslužbenke trgovine so med kupci večinoma odrasli.

Zvezki so bili izdani v okviru niza z naslovom "Veliki Rusi", ki Stalina uvršča med znane ruske skladatelje in carje. Na platnicah je upodobljen z uniformo, na kateri ima pripete številne medalje.

"Ko otroci vidijo ta čudoviti ovitek s Stalinom s čednimi brki, ga imajo za junaka," je ocenil televizijski novinar in zgodovinar Nikolaj Svanidze.

Artjom Belan, umetniški direktor založniške hiše Alt, ki je izdala zvezke, je medtem izdajo niza zvezkov z naslovom Veliki Rusi označila za del "izobraževalnih prizadevanj" in poudaril, da si Stalin zasluži uvrstitev med ključne figure 20. stoletja.

Na zadnji strani zvezka je sicer omenjeno, da je Stalin, ki je vodil nekdanjo Sovjetsko zvezo med letoma 1922 in 1953, odgovoren za smrt več sto tisoč svojih sodržavljanov. Obenem pa hvalijo kot voditelja, ki je Sovjetsko zvezo vodil v času velikih dosežkov te nekdanje države, med drugim med zmago nad Nemci v drugi svetovni vojni ter med vzponom države kot industrijske in vojaške sile.

Bolj pozitivno podobo Stalina so od prihoda Vladimirja Putina na oblast leta 2000 spodbujali tudi ruski učbeniki. Putin, ki je bil minula štiri leta na položaju premiera, maja pa bo ponovno prevzel predsedniški položaj, si je sicer prizadeval za obnovo ruskega državnega in zgodovinskega ponosa.