Pasji frizbi je tudi v Evropi razmeroma mlad šport, ki pa se hitro širi in pridobiva vse več ljubiteljev. Korenine tega druženja s frizbijem in človekom ter psom segajo v Ameriko v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. V Slovenijo je pasji frizbi prišel leta 2007. Prvo ime tega kinološkega športa pri nas je zagotovo Jean McCollister. "S frizbijem sem se začela ukvarjati že v svojem otroštvu v Ameriki, vendar brez psov. Leta 2004 pa sva začeli resneje vaditi z mojo mešanko Lyro, ki je podobna pasmi border colli. Takrat je bila stara leto dni. Že od začetka je rada lovila vse, kar sem ji metala: žogice, palice, storže, frizbije. Zanjo so značilni tudi visoki skoki," pravi Jean, ki je bila v Renčah polno zasedena. Skupaj s kolegico Saro Kalin sta namreč vodili tekmovanje, vmes pa še tekmovali.

Resneje se je Jean s pasjim frizbijem začela spogledovati pred petimi leti in z mešanko Lyro ter hčerkino avstralsko ovčarko Olivio dosegla vrsto mednarodnih uspehov. Poleg frizbija se ukvarja tudi z agilityjem, je mednarodna sodnica, najbolj pa uživa v dolgih sprehodih po Krasu, kjer je kupila tudi hišo in postala prava Kraševka. Jean McCollister še pravi, da morata pri pasjem frizbiju uživati tako pes kot vodnik, ki morata pokazati spretnost pri metanju in lovljenju frizbijev.

Druženje ljubiteljev pasjega frizbija je včeraj motila močna burja, ki je v Vipavski dolini celo onemogočila promet tovornih vozil. Ustaviti pa ni mogla pasjih lepotcev najrazličnejših pasem, ki so se pogumno poganjali za frizbiji, ki jim je burja dajala dodatne pospeške, obenem pa se poigravala z njihovo dlako pri visokih skokih. Posebej zahtevno je bilo tudi delo vodnikov. In prav usklajenost med vodnikom in psom pripelje do najboljših rezultatov. Več kot 20 članov društva Flipsi orje ledino tega mladega in nenavadnega športa pri nas, obenem pa s svojimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih dodajajo kamenčke v mozaik promocije Slovenije po svetu.