Na torkovi novinarski konferenci, kjer so bile predstavljene najnovejše ugotovitve glede izginotja Earhartove, ki bi v nadaljnjih raziskavah lahko popolnoma razkrile njeno skrivnost, ki buri duhove že 75 let, je veliko navdušenje pokazala Hillary Clinton.

"Vav. To je vznemirljiv dan. Ni še bilo dogodka, ki bi bil podoben temu in prav to mi je na njem najbolj všeč,“ je na konferenci izjavila Clintonova in s tem sprožila kar nekaj posmehljivih opazk. Po njenem mnenju "zapuščina Earhartove odmeva pri vseh deklicah in dečkih, ki sanjajo velike sanje.“

Pionirka letenja in pisateljica Amelia Mary Earhart je pred 75 leti izginila skupaj s Fredom Noonanom med letom iz Nove Gvineje do otoka Howland, med tem ko sta poskušala preleteti Zemljo ob ekvatorju. Njeno izginotje velja za eno največjih nerešenih ugank prejšnjega stoletja.

Nova odkritja

Sedaj se zdi, da bo zgodba Amelie Earhart končno doživela epilog. Kot poroča CNN, ameriški raziskovalci menijo, da so se prikopali do ključne sledi, ki jih bo privedla do odgovora, kaj se je zgodilo z Amilio. "Našli smo prepričljive in fascinantne dokaze,“ je povedal Ric Gillespie, direktor Mednarodnega združenja za iskanje zgodovinskih letal. Gillespie je prav tako pojasnil, da so z analizo fotografije pacifiškega otoka Nikumarorua iz leta 1937 našli ostanke opreme za pristajanje letala, ki je pripadal Amelii Earhart.

Zanimivo je, da je slika nastala smo tri mesece po izginotju Earhartove in njenega navigatorja, ujemanje sledi trka s fotografije z deli letala, ki ga poznamo pod imenom Lockheed Electra, pa so uspeli potrditi tudi strokovnjaki iz ameriškega State Departmenta celih 75 let po izginotju.
Naslednji korak, ki ga morajo raziskovalci opraviti, da bi skrivnosti prišli do dna, je, da na otoku najdejo ostanke ter s pomočjo analize ugotovijo, če je letalo strmoglavilo med pristajanjem, ostalo brez goriva ali pa se je zgodilo kaj tretjega.

Ugibanja o njenem izginotju

O tem, kako in zakaj je izginila Earhartova obstaja veliko različnih teorij med katerimi najbolj prevladujeta dve. Prva trdi, da je prišlo pri njenem zadnjem poletu za nesrečo, saj s kopilotom zaradi slabega vremena nista mogla najti otoka na katerem bi morala pristati, da bi se oskrbela z gorivom za zadnji del poti. Menijo, da sta strmoglavila v morje, ko jima je zmanjkalo goriva ali pa zasilno pristala na enem izmed bližnjih otokov in tam umrla.

(Foto: Reuters)

Druga pa je veliko bolj skrivnostna in trdi, da sta bila Earhartova in Noonan tajna agenta za oborožene sile ZDA in sta polet okoli sveta uporabila kot izgovor za ogled japonskih vojaških baz v Pacifiku. Nekateri so tako verjeli, da ju je med poletom sestrelila japonska vojska, spet drugi pa da sta pravzaprav varno pristala doma, kjer pa jima je ameriška vojska zaradi varnosti dodelila novi identiteti.

Kot kaže bi lahko bile resnične skoraj vse verzije, kar pa bo pojasnjeno takoj, ko bodo raziskovalci prišli do letala s fotografije in ugotovili zakaj je letalo strmoglavilo in bodo vedeli kje iskati posmrtne ostanke ene najboljših ženskih pilotk tistega časa.

Kdo pravzaprav je bila Amelia Mary Earhart?

Amelia se je rodila v Kansasu in pri desetih letih prvič videla sejem letal na katerem so nastopali tudi piloti akrobati. Toda njeno življenje je postalo tesno povezano z letenjem še približno deset let kasneje. Po ločitvi staršev, ko je bila še zelo mlada se je najprej z materjo in sestro preselila v Illinois in od tam odpotovala v Kanado, kjer je postala medicinska sestra in se celo vpisala na študij medicine.

(Foto: Reuters)

Študija nikoli ni končala in se ponovno preselila, tokrat v Kalifornijo, kjer sta takrat živela njena starša, ki sta se v času njene odsotnosti pobotala. Prav tam ko je od njenega prvega snidenja z letali minilo še približno deset let, so jo letala prevzela in že leta 1922 je postavila ženski višinski rekord na približno 4500 metrih.

Po ponovni ločitvi staršev se je preselila v Boston in postala socialna delavka, na letala pa je za nekaj časa pozabila. Potem jo je za svojo varovanko izbrala bogata Evropejka Amy Guest, ki je želela sponzorirati prvo žensko, ki bi preletela Atlantik in s tem ponovila uspeh Lindberga. Amelia je ponudbo sprejela in uspela ter se kasneje lotila še številnih podvigov, med drugim je podrla lasten višinski rekord in ga zvišala na 5613 metrov.

(Foto: AP)

Amelia se je kratek čas pred svojim zadnjim podvigom tudi poročila, a večina je trdila, da ni šlo za poroko iz ljubezni. Svojo večno ljubezen, "dokler naju smrt ne loči“ je posvetila letalom in letenju.