Lepljiv, temen kvasov namaz, ki ga pridobivajo z varjenjem piva, in njegov slan okus je pred skoraj stotimi leti prvič obnorel "Kivije“, navdušenje pa v vmesnem obdobju ni prav nič upadlo.

Zadnjih 70 let se je vsa proizvodnja Marmita za Novo Zelandijo, Avstralijo in okolico osredotočila v Sanitariumovi tovarni v novozelandskem Christchurchu, ki pa so jo morali zapreti zaradi poškodb, ki jih je utrpela med lanskim uničujočim potresom.

Šef Sanitariuma Pierre van Heerden pravi, da je podjetje odpoklicalo zaloge, ki so jih poslali v Avstralijo, da bi zagotovili več izdelkov za potrošnike v Novi Zelandiji. Podjetje pa potrošnikom svetuje, naj si zaloge Marmita odmerijo tako, da jim bodo zadostovale do novih zalog, ki bodo v proizvodnji julija.

Upravitelj nakupovalnega centra Phillip Blackburn pa je napovedal, da bo z izginjanjem zalog Marmite "postal kot zlato“.

Da si Blackburn ne izmišljuje, razkriva dejstvo, da kozarci Marmita dosegajo precej visoke cene na spletnih menjalnih portalih v Novi Zelandiji, zaradi pomanjkanja pa se mnogi "Kiviji“ zatekajo k avstralskemu ponaredku Vegemitu.