Pred štirimi leti je Vladimirja Putina njegova velika ljubezen do živali pripeljala do dramatičnega srečanja s tigrom, globoko v gozdovih na skrajnem vzhodu Rusije. Mogočni voditelj je bil na posebni misiji z namenom ohranitve ogroženega sibirskega tigra, ko je predenj skočila velika žival in ga napadla.

Putin je bil veliki heroj, ki je s hitro reakcijo žival ustrelil z uspavalnim nabojem (žival je po trditvah okoljevarstvenikov pozneje poginila), in tako rešil vse prisotne, med katerimi je bila tudi najmanj ena televizijska ekipa.

Takšno zgodbo je takrat predstavila državna televizija, ki je prispevke o pogumnem Putinu objavljala še nekaj časa po incidentu.

Vse skupaj le "piarovski podvig"

Zdaj pa blogerji in okoljevarstveniki predstavljajo dokaze, da tiger, ki ga je Putin ustrelil, sploh ni bil divji, ampak da je tiger iz živalskega vrta poginil le zaradi "piarovskega podviga".

Najnovejši škandal kaže razpoke v skrbno dodelani javni podobi novo izvoljenega ruskega predsednika. Njegova priljubljenost že nekaj časa upada, kljub nedavni prepričljivi zmagi na volitvah, ki pa jo kritiki označujejo za goljufijo.

Glede na lokalne in moskovske okoljevarstvenike je šlo za tigrico z imenom Serga, ki so jo vzeli iz živalskega vrta v mestu Habarovsk in odpeljali nekaj sto kilometrov do naravnega rezervata Ussuri.

Tigrica pozneje poginila

Tigrico so uspavali in tako počakali na prihod hrabrega voditelja, trdijo v Mednarodnem skladu za zaščito živali. Ko je Putin veliko mačko pregledal, ji pomagal namestiti ovratnico z GPS in jo domnevno celo poljubil, so Sergo odpeljali nazaj v živalski vrt. V dneh, ki so sledili, je redka žival umrla, saj si ni opomogla od treh odmerkov uspaval, ki so ji jih vbrizgali med "izletom".

"Morali bi uporabiti le eno uspavalno injekcijo, uporabili pa so tri, in to v kratkem časovnem obdobju," je povedala Maša Voronceva, vodja ruske veje Mednarodnega sklada za zaščito živali. "V bistvu niti ne krivim Putina, temveč ljudi, ki so to storili zanj. Vse kar jih zanima, je denar. To je proti vsaki znanstveni in človeški etiki," trdi Voronceva.

V raziskovalnem centru, ki je projekt organiziral, teh navedb niso želeli komentirati.