Veliko mladih deklet sanjari o manekenski karieri in o luksuzu, v katerem bi kot vrhunske manekenke uživale. Večina pa se jih ne zaveda, kakšen je dejanski svet mode in kakšne nevarnosti prežijo na mladenke, ki se v ta svet spustijo.

Vse to razkriva nov šokantni dokumentarni film Girl Model Davida Redmona in Ashley Sabine, ki sta spremljala življenje nekdanje manekenke Ashley Arbaugh, ki se zdaj ukvarja z iskanjem novih manekenk.

V ruralni Sibiriji ruski in ameriški modni agenti iščejo mlada dekleta, ki jim nudijo službo manekenk v Tokiu. Za revna in lepa dekleta iz odmaknjenih vasic je to sanjska služba, za mnoga pa delo v tujini pomeni tudi možnost, da svoji družini pomagajo iz revščine.

Japonski trg je znan kot najbolj zahteven, na njem vlada velika konkurenca, kriteriji pa se menjajo iz minute v minuto.

13-letna Nadya se spusti v svet mode

Ashley Arbaugh je bila nekoč manekenka v ZDA, zdaj pa je profesionalna agentka, ki vsak dan išče nove, vse mlajše manekenke. V Sibiriji je tako našla 13-letno Nadyo, ki uteleša določeno vrsto mladostniške nedolžnosti, ki je v modnem svetu Japonske zdaj še posebej zaželena.

Kot na tisoče drugih deklet tudi Nadya odpotuje na Japonsko z velikimi pričakovanji in sanjami, ko pa pride tja, pa se sooči s frustrirajočo realnostjo, spori in negotovostjo, ter ugotovi, da je to popolnoma drug svet od tistega, ki ga je pričakovala.

Dokumentarec je osvojil nagrado Marc'Aurelio na festivalu v Rimu. Oglejte si njegov napovednik: