Ko sta porušila del strehe v newyorkshirski vili iz 18. stoletja, jima je praktično na glavo padel pošasten predmet. "Dobro je bila ohranjena, vendar je bila tam gori najbrž najmanj sto let. Pogledali smo na splet in videti je, da je takšna najdba precejšnja redkost," je povedal Andrew Hartley.

Čeprav strokovnjaki ne vedo zagotovo, ali je bila mačka mrtva ali živa, ko so jo mumificirali, menijo, da je bila mumificirana živa in namerno, ker so jo postavili na streho. V Veliki Britaniji so v preteklosti mačke pogosto postavljali na zidove poslopij, ker naj bi to prinašalo srečo – mrtve mačke naj bi iz hiš odganjale zle duhove.

"Med obnovo sva našla tudi veliko ostankov posušene čebule, ki naj bi prav tako odganjala zle duhove. Ne veva, če so to mačko postavili na streho preden je umrla, ker nima nobenih zob, kar kaže na to, da je bila stara mačka, ki je umrla. Odkar jo imava, se že začenja mehčati, ker je izpostavljena elementom. Tam zgoraj je bila očitno v popolnih pogojih. Ne veva zagotovo, kaj naj z njo storiva zdaj, morda bi jo morala pokopati pri hiši, kjer sva jo našla," je povedala Hartleyeva.