V Hongkong naj bi pripotovalo in odpotovalo 7,3 milijona ljudi, je poročal Reuters. Po zadnjih podatkih je v Hongkongu živelo 7,1 milijona ljudi, med praznovanjem kitajskega novega leta pa večina odide na obisk k svojim sorodnikom ali pa obišče kraje, od koder izvirajo njihovi predhodniki. Oddelek za migracije v Hong Kongu je ocenil, da bo mejni prehod Lu Wu v tem času prečkalo 2,43 milijona ljudi, med 21. in 29. januarjem to pomeni 270 tisoč ljudi dnevno.

Kitajsko novo leto je najpomembnejši tradicionalni praznik na Kitajskem. Na Kitajskem je bolj znan kot praznik pomladi, imenovan chun jie, saj predstavlja konec zime. Ker se ravna po lunarnem koledarju, se imenuje tudi lunarno novo leto. Praznujejo ga tudi drugod v Aziji, od Malezije do Južne Koreje.

Očistijo hiše in obdarujejo

Kitajci pred novim letom običajno očistijo hišo, otroke pa razveselijo z rdečimi kuvertami z denarjem, je ob današnjem predstavitvi praznika v Ljubljani povedala sinologinja Saša Istenič. Čas okoli novega leta je tudi čas, ko je treba poravnati "stare dolgove", tako finančne kot čustvene. Kitajci tudi verjamejo, da je na prvi dan novega leta dobro imeti na sebi kos rdečega oblačila, saj to prinaša srečo.

Na predvečer novega leta se Kitajci zberejo v krogu družine ob bogato obloženi mizi, med katerimi ne manjka tradicionalnih kitajskih cmočkov jiaozi, špagetov in riževih sladic. Svoje domove okrasijo z okraski iz papirja z različnimi podobami in pismenkami, ki ponazarjajo srečo in bogastvo ter dolgo življenje, ne manjka pa tudi pokanja petard.

Zmaj je najljubše in najbolj cenjeno znamenje v kitajskem horoskopu, saj je simbol kraljevega dostojanstva bogastva in moči, poleg tega pa je tudi edino izmed 12 znamenj, ki ni resnična žival. V letu 2012 bo znamenje zmaja povezano z elementom vode. Ker zmajevo leto velja za nepredvidljivo leto, pomeni, da bodo ljudje lahko imeli srečo ali nesrečo v letu 2012, vendar pa bodo hkrati imeli možnost, da nesrečo spremenijo v srečo in obratno.

Praznovanje novega leta naj bi sicer trajalo kar 15 dni.

Praznovanje tudi v Ljubljani

Začetek novega leta po lunarnem koledarju so s pestrim kulturnim programom obeležili tudi na Konfucijskem inštitutu v Ljubljani.

Letos bo vladal vodni zmaj, zato bo v ospredju element vode, ki ponazarja modrost in prilagodljivost. Kot je pojasnil Dušan Donko iz društva Tao, bosta letos poudarjena moč narave in voda, a ne samo v simboličnem smislu, pač je pričakovati tudi več padavin in poplav. Sicer pa bodo v letu 2012 po njegovih besedah prevladovali radodarnost in pomoč drugim ter povezovanje med ljudmi.

Poleg predstavitve pomena kitajskega novega leta in simbolike zmaja so današnje praznovanje na Konfucijskem inštitutu v Ljubljani zaokrožili s predstavitvijo kitajskih borilnih veščin, tradicionalno kitajsko glasbo in kaligrafijo ter karaokami.

Navzoče sta pozdravili direktorica Konfucijskega inštituta Danijela Voljč in prodekanja Ekonomske fakultete v Ljubljani Andreja Cirman, ki sta izpostavili pomen kulturne in poslovne izmenjave med Slovenijo in Kitajsko.