Na njegovo napoved se je s hitro akcijo odzvala predsednica tamkajšnjega parlamenta Ewa Kopacz. Povedala je, da ne bo nikoli več dopustila, da bi Palikot poskušal v parlamentu prekršiti zakon, zato je primer predala policiji in tožilstvu.

Palikot je za danes napovedal predlog zakona o dekriminalizaciji in nekaznovanju posedovanja manjših količin marihuane. Tokrat pa je napovedal, da namerava džoint prižgati v eni od sob velike zgradbe parlamenta. Na koncu je zgolj prižgal kadilo, ki je po njegovih besedah vsebovalo manjšo, a še dovoljeno količino marihuane, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Rad bi obsodil hipokrizijo v zvezi z uživanjem marihuane," je novinarjem dejal Palikot. "Če nekdo reče, da bo prižgal džoint v parlamentu, je reakcija podobna, kot če bi kdo napovedal državni udar," je potožil poslanec.

Palikot si sicer prizadeva v parlamentu predložiti zakon, ki bi dekriminaliziral posedovanje manjše količine marihuane. Vendar pa ima njegov predlog malo možnosti, da bi bil sprejet. Palikotovo gibanje je sicer na oktobrskih volitvah prejelo deset odstotkov glasov volivcev in postalo tretja najmočnejša parlamentarna stranka, vendar ji za potrditev predlaganega zakona manjkajo glasovi, poroča AP.