In če se zdi, da je morda postopek zapleten, je ravno nasprotno: na osnovi zložene matematične formule se na zemljevidu mesta pojavijo kvadrati, v katerih naj bi se tisti dan pripetil zločin. Ti so bolj ali manj natančno določeni, saj pokrivajo 150 kvadratnih metrov. "Tukaj bo nekdo danes poizkušal ukrasti avtomobil, v naslednji ulici pa bo v petek nekdo skušal vdreti v eno od hiš,“ so pojasnili poznavalci.

Število zločinov nižje za četrtino

Ko računalnik opravi svoje delo, so na vrsti policisti. Pripadniki enote "za zločine, ki se bodo šele pripetili", vsako jutro dobijo zemljevid "z vročimi točkami" za tisti dan, nato pa se odpravijo do različnih kvadratov, kjer spremljajo dogajanje. In čeprav je še v povojih, se je projekt izkazal za izredno uspešnega – v mestu Santa Cruz, ki je bil lanski poskusni zajček, se je stopnja kriminala znižala za 25 odstotkov.

Podobno so opazili tudi v losangeleškem predelu Foothill, kjer so v prvih osmih tednih uporabe programa opazili padec z običajnih 50 kriminalnih dejanj na teden na 40, zaradi česar bodo v bližnji prihodnosti program za "predvidevanje zločinov" začeli uporabljati po celotnem mestu.

Detektiv Sean Malinowski, ki je projekt razvil v sodelovanju z univerzo UCLA, pravi, da se morda zdi nekaterim projekt smešen, a da deluje. "Prav pride posebno takrat, ko primanjkuje zaposlenih. Če pa si kriminalec, ko vidi policista, premisli, morda tisti ves dan ne bo storil nikakršnega kriminalnega dejanja,“ je dejal.

Vas program spominja na kakšen film?

Mnogi kritiki pravijo, da program spominja na znanstvenofantastičen film Posebno poročilo (Minority Report), v katerem je leta 2002 blestel Tom Cruise. Dogajanje je postavljeno v leto 2055, varuhi reda in miru pa tam prijemajo osebe zaradi zločinov, ki jih niso še niti storili. Kar odpira tudi vprašanje zakonskih zapletov. Po četrtem amandmaju ameriške ustave policisti namreč ne smejo ustaviti osumljenca, če nimajo utemeljenega suma oziroma razloga za to. Mnogi se namreč sprašujejo, ali je zadrževanje v "vročem kvadratu“ zadosten razlog za zaslišanje ali aretacijo.

Za policiste na terenu je program zanimiv in uporaben. "Pravkar sem se sprehodil do parka, ki je bil na "vročem" območju. Ko me je tetovirani mladenič opazil, je nemudoma pobegnil. Sicer ne vem, zakaj, a je vstal in odšel. Vem, da je bil tam in da se je verjetno ustrašil, ko nas je videl. Všeč mi je misel, da sem samo s prisotnostjo preprečil zločin, ki bi se sicer pripetil.“