Eden prvih, ki je začel postavljati vsaj zanimiva, če ne povsem čudaška vprašanja, je bil spletni gigant in inovator Google. Na razgovoru pri njih ste lahko na primer dobili povsem matematično uganko kot je: "Imate dve peščeni uri. Ena je štiriminutna, druga sedem. Natančno odmerite čas devetih minut, brez da bi sam proces trajal več kot devet minut."

Lahko pa vas čaka vprašanje, ki vam da pošteno misliti, na primer: ''Moški je svoj avtomobil pririnil do hotela in izgubil svoje premoženje. Kaj se je zgodilo?'' Tej praksi so se kmalu pridružili še Apple, Microsoft, Facebook in mnogi drugi, tudi netehnološki delodajalci.

Gre namreč za prakso, ki intervjuvanca pripravi do tega, da razmišlja s svojo glavo in pokaže, kakšen in kako inovativen je v resnici. Vsako še tako nenavadno vprašanje je namreč nekako povezano z delom, za katerega se prijavljate. Spodaj je seznam najbolj nenavadnih vprašanj, ki jih lahko dobite v službenem razgovoru, kot jih je naštel Glassdoor.

1. Koliko ljudi v petek ob 14.30 popoldan v San Franciscu uporablja Facebook? (Google)

2. Če bi bili Nemci najvišji ljudje na svetu, kako bi to dokazali? (Hewlett-Packard)

3. Imate 20 žarnic, ki se razbijejo, če jih vržemo iz točno določene višine. Ste v zgradbi ki ima 100 nadstropij. Kako določite višino, pri kateri se žarnice razbije? (Qualcomm)

4. Kako bi odpravili svetovno lahkoto? (Amazon.com)

5. Ste v čolnu, kije v velikem bazenu z vodo. Na čolnu imate sidro, ki ga vržete v vodo. Sidro ima verigo, ki je dovolj dolga, da se sidro popolnoma uleže na dno. Ali se gladina vode v bazenu dvigne ali spusti? (Tesla Motors)

6. Prosimo, črkujte besedo ‘diverticulitis’. (EMSI Engineering)

7. Imate šopek rož. Vse razen dveh so vrtnice, vse razen dveh so marjetice in vse razen dveh so tulipani. Koliko rož imate? (Epic Systems)

8. Kaj pa vi mislite o teh šaljivcih v Kongresu? (Consolidated Electrical)

9. Če bi bili program Microsoft Officea, kateri program bi bili? (Summit Racing Equipment)