Ideja o postavitvi skulpture malemu polarnemu medvedku Knutu je prišla po tem, ko je živalski vrt objavil novico, da bodo v živalski vrt pripeljali novega medvedka, ki sliši na ime Siku in bo 'nadomestil' Knuta, poroča Guardian.

Foto: Spoznajte novega zvezdnika med severnimi medvedi, mladiča Sikuja

Knut je bil vse do marca, ko je poginil zaradi epileptičnega napada, glavna atrakcija berlinskega živalskega vrta. Ko so mediji objavili fotografije Sikuja, danskega polarnega medvedka, ki bo prišel v berlinski živalski vrt, so ga mediji takoj označili za "naslednika Knuta“.

Ljubkega medvedka Siku, ki se je tako zelo zameril oboževalcem Knuta, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Številni oboževalci Knuta se s tem nikakor ne strinjajo. Začela se je tekma za priznanje Knuta kot najslavnejšega medveda vseh časov. Ta mesec je v berlinski živalski vrt odpotovalo 150 največjih oboževalcev Knuta, da bi tako počastili njegov peti rojstni dan. Seboj so prinesli tudi številna darila, da bi tako počastili spomin na belega medvedka, poroča Guardian.

Odločeni so, da Knut ne bo pozabljen in da ga nikoli ne bo zasenčil drug medved. Na internetu se je zato že nekaj časa nazaj pojavilo zbiranje idej za izgradnjo spomenika poginulemu medvedku. Pogoji za spomenik so redki – mora biti v naravni velikosti Knuta, stroški njegove izdelave pa ne smejo preseči 15.000 evrov. Natečaj se je zaključil 20. decembra, Knutovi oboževalci pa so prijavili 42 idej.

Zmagovalca bodo določili z glasovanjem preko spletne strani Berliner Kurier. Glas za svojo najljubšo različico spomenika Knutu pa lahko oddate tudi vi in sicer vse do 8. januarja. Zmagovalni spomenik bodo izdelali do obletnice Knutove smrti, 19. marca.