Stoltenberg je na Južni tečaj pripotoval iz Nove Zelandije na ameriškem letalu hercules C-130 in tako postal šele drugi voditelj kake države, ki je obiskal najjužnejšo točko planeta. Pred njim je leta 2007 Južni tečaj obiskala novozelandska premierka Helen Clark.

Stoltenberg, ki si je takoj po izstopu iz letala nadel smuči, bo na Južnem tečaju pričakal skupine Norvežanov, ki so se v počastitev obletnice na Južni tečaj odpravile po Amundsenovi smeri. Takih skupin avanturistov naj bi bilo samo decembra 12, so sporočili iz norveškega polarnega inštituta.

Istočasno se proti Južnemu tečaju odpravljajo skupine Britancev, ki želijo s tem počastiti britanskega raziskovalca Roberta Scotta, ki je Južni tečaj dosegel le malo za Amundsenom, na poti nazaj pa je v neusmiljenih antarktičnih razmerah tragično izgubil življenje.

Konvencija, podpisana leta 1959, preprečuje kakršno koli prisvajanje ozemlja na Antarktiki, zato so obiski voditeljev držav na najjužnejši celini redki.

Ker nobena država nima jurisdikcije nad Antarktiko, pa tudi ni točnih podatkov o številu obiskovalcev. Jasno je le to, da tokrat nihče izmed njih Južnega tečaja ne bo dosegel s pasjo vprego, kot je to pred sto leti storil Amundsen. Pse so namreč konec prejšnjega stoletja na Antarktiki prepovedali, da ne bi s seboj prinesli novih bolezni, ki jih tam živeči organizmi ne poznajo.