Izjemno konzervativno stališče poročila kaže na vedno večji pritisk, ki ga izvajajo na kralja Abdulaha. Njihov cilj je namreč, da bi tradicija, po kateri lahko samo predstavniki moškega spola dobijo vozniško dovoljenje, ostala nedotaknjena – mednarodni kritiki navkljub.

Aktivist za človekove pravice, Valid Abu Alkhair, je za tiskovno agencijo AP dejal, da je dokument svetu Shura, v katerega so vključeni samo moški, poslal dobro poznan in cenjen akademik. Ta svet je eden od svetovalnih organov v kraljestvu. Kamal Subhi v poročilu trdi, da bi, če bi dovolili ženskam, da bi vozile, ogrožali državno tradicijo nedolžnih nevest, poroča AP. Po njegovem mnenju bi vožnja dovoljevala večje druženje med obema spoloma, sčasoma pa bi ravno to vzpodbudilo tudi spolne odnose.

Razmišljanje misleca zaenkrat uradno še ni nihče kritiziral, še vedno pa ni znano, ali je za njegovo mnenje zaprosil svet Shura ali pa ga je mislec z njim delil samoiniciativno. So pa spletna družabna omrežja kot je facebook preplavile objave o predvidevanjih, da se bodo konzervativni misleci in kleriki zagotovo na vse pretege borili proti družbenim spremembam, ki jih napoveduje 87-letni kralj.

Savdijke so priredile že več protestov, s katerimi so javno izrazile nestrinjanje s prepovedjo vožnje. Kralj Abdullah je že napovedal več reform, med njimi tudi volilno pravico za ženske do leta 2015.