Elegantni "Ristorante" v palači Montecitorio, sedežu poslanske zbornice v Rimu - v njem so lahko poslanci in njihovi sodelavci na primer naročili testenine s sardelami za 1,60 evra ali goveji carpaccio za 2,76 evra - bo namreč sedaj zamenjala enostavna samopostrežna restavracija, poročanje italijanskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Jedilni list dosedanje restavracije je, potem ko je bil avgusta objavljen na spletu, povzročil ogorčenje med Italijani. Na Facebooku je nastala skupina, ki je odločno protestirala proti "kasti nedotakljivih", na spletu pa so se začeli množiti seznami različnih poslanskih in senatorskih ugodnosti. Zastonj so si lahko med drugim privoščili obisk pri frizerju, potovanja z letalom, službene avtomobile, vstopnice za kino in gledališče ter celo ure pri psihoterapevtih.

A to se bo očitno spremenilo, saj jim bodo v okviru varčevalnih ukrepov odvzeti številni privilegiji, piše APA. Brezplačno bodo lahko poslej leteli le še med Rimom in svojim krajem prebivališča, za vsa ostala potovanja bodo morali plačati. Samo s tem naj bi poslanska zbornica privarčevala dva milijona evrov letno. Število službenih vozil bo občutno zmanjšano.

Kot je nedavno napovedal predsednik poslanske zbornice Gianfranco Fini, bo spodnji dom italijanskega parlamenta v naslednjih treh letih skupno privarčeval 110 milijonov evrov, podobni ukrepi pa čakajo tudi zgornji dom parlamenta, senat.

Montijeva vlada namerava zmanjšati tudi število članov parlamenta - senatorjev naj bi bilo po načrtih vlade le še 250 in ne več 315, članov poslanske zbornice pa namesto sedanjih 630 le še 250.