Romarji v želji, da bi videli pas Device Marije, čakajo v vrsti od 12 do 15 ur. Najbolj vztrajnih od tega niso odvrnile niti nizke temperature. Živo srebro v Moskvi se je namreč danes spustilo na 11 stopinj Celzija pod ničlo.

A nekateri romarji so očitno precenili svojo vzdržljivost, saj jih je doslej kar 384 potrebovalo zdravniško pomoč, 52 pa so jih morali zaradi težav s srcem prepeljati v bolnišnico, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Moskovske oblasti so v skrbi za zdravstveno stanje romarjev pred katedralo napotile okoli 20 rešilnih vozil, ministrstvo za izredne razmere pa čakajočim ponuja brezplačen topel obrok.

Romarji se lahko med dolgotrajnim čakanjem za krajši čas zatečejo tudi v ta namen postavljene avtobuse, kjer se lahko ogrejejo. Vendar pa številni te možnosti ne izkoristijo, saj se bojijo izgubiti mesto v vrsti.

Po turneji nazaj v Grčijo

Po razstavi v moskovski katedrali bo pas Device Marije, ki naj bi "imel osupljivo moč in spodbujal plodnost", kot so zapisali na spletni strani ruske vlade, zapustil Rusijo. Po turneji po 14 ruskih mestih, ki se bo zaključila z razstavo v Moskvi, bodo namreč relikvijo vrnili moškemu samostanu Vatopedi na grški gori Atos.