Morski biolog Jorge Ribas je pojasnil, da svetlobo povzroča množično cvetenje alg oziroma biolumiscenten fitoplankton Lingulodinium polyedrum. Mikroorganizem se s svetlobo odziva na stres, ki ga lahko povzročajo udari valov ob kopno, deskarji, ki zarežejo v valove, ali veslanje. Posledica je vznemirljiva osvetljenost oceana.

Pojav v okolici San Diega dokaj redno beležijo že od leta 1901. Alge čez dan ocean obarvajo z gosto temnordečo barvo, za razliko od nekaterih oblik cvetenja morja, ki je lahko strupeno za ljudi in morsko življenje, pa je cvetenje morja, ki se je pojavilo v okolici San Diega, neškodljivo.

Deskarjem, ki jih ne moti loviti valove v brozgi mikroorganizmov, predstavlja svetleče cvetenje oceana priložnost, ki je ne bi smeli zamuditi. V nočnem svetlečem morju pa pogosto uživajo tudi nočni kopalci. Ker pa so organizmi prisotni tudi v mokrem pesku na obali, lahko v pojavu uživajo tudi nočni sprehajalci in se pustijo navdušiti, ko se zemlja pod njihovimi nogami zasveti z vsakim korakom.