Tom Harrison, upokojeni poveljnik ameriške vojske, je po 66 letih dočakal odlikovanja za svoje dosežke v bojih druge svetovne vojne. 93-letnega vojnega veterana je na pragu hiše presenetil paket, ki je vseboval sedem vojaških medalj. Med njimi je bila tudi srebrna zvezda in križ posebnega odlikovanja.

Na dobljene medalje je gospod zelo ponosen, a priznava, da so obudile tudi boleče spomine na vojne čase, ki jih je preživel med drugim tudi v japonskem zaporu. "Sem edini preživeli iz moje čete. Izgubil sem vse svoje prijatelje,“ je njegove besede navedel AP.

Po šestih desetletjih je končno prejel odlikovanja (Foto: AP).

Namesto medalje so dobili svetleče trakove

Sicer ni nič neobičajnega, da vojni veterani vojaške medalje za svoje zasluge prejmejo šele po nekaj desetletjih, je za AP izjavil Dennis Meeks, ki je zaposlen v podjetju Medals of America, ki izdeluje medalje časti. Glavni razlog za to vidi v dejstvu, da je redko kateri vojak medaljo za svoje zasluge prejel takoj po vojni oziroma v času vojne.

Namesto medalje so vojaki prejeli svetleče trakove, ker sta bila bron in srebro v tistih časih preveč dragocena. Po vojni bi morali veterani oddati vlogo za pridobitev medalje, a mnogi med njimi tega niso storili. Izdelava medalj in njihova izročitev se je zato močno zavlekla, navaja tiskovna agencija.