Najla al Hariri, gospodinja v srednjih tridesetih, je povedala, da se je štiri dni vozila po ulicah rdečemorskega mesta Jedde brez premora. To je storila, da bi "branila svoje prepričanje, da bi savdskim ženskam morali dovoliti voziti.“

"Ne bojim se aretacije, ker ustvarjam zgled, ki je v ponos moji hčeri in njenim prijateljicam,“ je za AFP povedala Hariri in dodala, da ženskam ponuja vozniške učne ure.

Hariri pravi, da je izkušena voznica, saj je pet let vozila v Egiptu in pet let v Libanonu, v svoji domovini pa voziti ne sme.

Poleg prepovedi vožnje, savdske ženske ne smejo potovati brez dovoljenja svojih moških skrbnikov, prav tako pa jim ni dovoljeno glasovati na lokalnih volitvah, ki so edine javne volitve v absolutni monarhiji. V javnosti morajo biti prekrite po celem telesu.

Hariri se je prav tako posmehovala družbenemu prepričanju, da se s savdskimi ženskami ravna kot s "kraljicami“, ker naj bi jih moški sorodniki ali vozniki vozili po opravkih. Rekla je, da gre pri tem prepričanju za "veliko laž“. Nasprotno pravi, da so ženske vedno odvisne od naključne dobrohotnosti moških, da bi jih zapeljali, kamor morajo iti.

Med tem je skupina savdskih žensk sprožila spletno kampanjo za državni protest 17. junija, ko naj bi ženske s protestno vožnjo zahtevale odpravo prepovedi enkrat za vselej.

"V petek 17. junija bomo savdske ženske začele svoje avtomobile voziti same,“ piše na Twitterjevi strani Women2Drive (Ženske bodo vozile).

Facebook stran "I will drive starting June 17“ (vozila bom od 17. junija) ima že 4,454 potrditev udeležbe.