"Z uporabo posebnih markerjev DNK, ki jih povezujemo z različnimi pasmami, lahko ugotovimo in določimo pasme, ki so v preteklosti prispevale k oblikovanju DNK posameznega psa," je povedal predstavnik klinike Andrej Zemljič in dodal, da rezultatom testov priložijo tudi kratek opis ugotovljenih pasem.

Na Inštitutu za analize DNK poudarjajo, da so testi DNK za mešance dobrodošli, ker jih bodo lastniki, če bodo vedeli za njegov izvor, lažje pravilno vzgojili. "Lastniki pasemskih vrst imajo lažje delo, saj so karakteristike posameznih pasem jasne in se na njih lažje pripravijo. Poznavanje sestave DNK pomaga lastnikom razumeti vedenjske in zdravstvene predispozicije psa, saj ima vsaka pasma različne potrebe, kar zadeva hrano, rekreacijo in druženje," pojasnjujejo.

Hkrati pa opozarjajo, da je iz statističnih podatkov Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs) razvidno, da so prav mešanci bolj nagnjeni k nasilnemu vedenju kakor pasemski psi. "Lastniki mešancev bodo neprijetno presenečeni, vendar je dejstvo, da je bilo v zadnjih dveh letih v Sloveniji prijavljenih 274 napadov na ljudi, od tega je bilo kar 131 napadov storjenih s strani mešancev," pravi Zemljič.

Mednaslov: So mešanci res bolj agresivni od pasemskih psov?

Ugledni kinolog in veterinar Jože Vidic se ne strinja, da so mešanci bolj agresivni od pasemskih psov. "Najprej moramo razčistiti eno stvar: mešanci predstavljajo več kot 80 odstotkov populacije vseh psov pri nas, tako da je povsem logično, da je največ ugrizov prav z njihove strani. Med pasemskimi psi denimo beležimo največ ugrizov med zlatimi prinašalci, saj jih je tudi največ," pravi Vidic in dodaja, da je pri agresivnih psih čisto vseeno, ali so pasemski ali mešanci: "Veliko bolj kot kateri koli dedni dejavnik je pomembno, pri kom psi živijo ter kako so vzgojeni in socializirani."

Vidic ocenjuje, da gre pri vsem skupaj le za reklamno potezo klinike, in poudarja, da lahko vedenjske lastnosti posameznega psa zlahka testiramo brez testov DNK. "Poleg tega pa vemo, da pri psih obstajajo recesivni in dominantni geni. To pomeni, da je lahko tako po DNK kot tudi po zunanjem videzu določen mešanec čisti terier, vendar se lahko zgodi, da je povzel značaj nemškega ovčarja. Genetika je sila zapletena zadeva. To niso samo plusi in minusi," dodaja Vidic.