Mlade za modelarstvo navdušujejo tudi na osnovnih šolah, na primer na OŠ Majde Vrhovnik v Ljubljani, kjer likovni in tehnični pouk vodi Edvard Ilar. "Najprej priredimo razstavo modelov, kar po navadi vzbudi kar nekaj zanimanja, nato pa se učenci vključijo v delavnice," pravi Ilar, ki je letos približno 30 otrok učil modelarstva, kar ni lahka naloga, če upoštevamo, da izdelava modela zahteva od 80 do 90 ur.

Eden od njegovih varovancev je tudi 15-letni Krištof, ki je na včerajšnjem tekmovanju z radijsko vodenimi modeli jadrnic dolžine do 75 centimetrov osvojil tretje mesto med mladinci. "V šoli sem videl razstavo modelov jadrnic in bile so mi všeč, zato sem se vključil v krožek. Naučil sem se predvsem dela z lesom, pa tudi nekaj o radijskem vodenju in jadranju," nam je o svojem hobiju, ki ga namerava nadaljevati tudi po koncu osnovne šole, povedal Krištof, ki je za izdelavo svoje jadrnice porabil obilico časa in okoli 200 evrov.

Tekmovanja na olimpijadi, katerih rezultati se na mednarodni ravni sicer ne bodo upoštevali, potekajo v skladu s pravili Navige, krovne organizacije za gradnjo ladijskih modelov in tekmovanje z njimi.

"Tisti, ki modelarstva ne pozna, morda misli, da se samo igramo, vendar mi, modelarji, to jemljemo kot šport. Modelarstvo je za mladino zelo poučno, zato je škoda, da v šolah vedno bolj zmanjšujejo tehnični pouk ter ga nadomeščajo z računalništvom, ki se po navadi konča doma z igranjem videoiger," pravi izkušeni Iztok Vrhovnik, ki se z modelarstvom ukvarja že od rane mladosti, sodeloval pa je tudi na mnogih mednarodnih tekmovanjih.

"Da nekdo zapluje v modelarske vode, so po navadi zaslužni predvsem starši," dodaja Vrhovnik, ki je v modelarstvo pritegnil tudi svojo hčer. "Modelarstvo je zaseben šport, ki prehaja s staršev na otroke," se strinja Vavpotič in dodaja, da je število tistih, ki se vpisujejo na njihove tečaje modelarstva, konstantno in znaša okoli 60 ljudi na leto.

Do nedelje si obiskovalci na Koseškem bajerju lahko vsak dan ogledate kakšno od tekmovanj z različnimi radijsko vodenimi plovili, na vsakem pa po besedah organizatorjev sodeluje do 20 plovil.