„Domino učinek“ pomeni, da če se vaš prijatelj ali pa sodelavec ločuje, se tudi možnosti vaše ločitve povečajo za neverjetnih 75 odstotkov. Za tretjino pa se povečajo možnosti za ločitev tudi, če se s partnerjem razide prijatelj vašega prijatelja, trdijo strokovnjaki.

Raziskovalci ta učinek opisujejo kot „ločitveni klobčič“in so prepričani, da ločitve in razhodi parov znotraj skupine prijateljev te prisilijo, da se še sami začenjajo spraševati o lastnih zvezah in jih preučevati. Dodajajo še, da lahko ločitev prijatelja zmanjša tudi družbeno stigmo razhajanja, tudi ko so v ločitve vpleteni otroci.

„Ti rezultati se dvignejo nad učinek „osebe do osebe“ in se razširijo do učinka „osebe do osebe do osebe“,“ je razložila vodja raziskave dr. Rose McDermott iz univerze Brown. Posamezniki, ki se ločujejo, tako vplivajo ne le na svoje prijatelje, temveč tudi na prijatelje prijateljev, saj se „naklonjenost“ ločitvi širi. McDermottova dodaja: „Posameznikova težnja k ločitvi ni odvisna le od statusa prijatelja, saj se razširja tudi na statuse prijateljevih prijateljev, a se pri teh zniža že na 33 odstotkov. Pri ločitvah prijateljev prijateljev prijateljev pa vpliv že izgine.“

A na posameznikovo zvezo ne vplivajo le ločitve prijateljev, temveč tudi stanje zakonskih zvez v njegovih družinah in pa na delovnem mestu. Študija je namreč pokazala, da na ločitev posameznika vplivajo tudi ločitve teh ljudi. Slabo za posameznikovo zvezo je tudi, če je ta v življenju obkrožen s številnimi ločenimi ljudmi. Več ločencev kot poznaš, bolj tvegana je posameznikova zveza.

In čeprav številni pari živijo v prepričanju, da otroci znižujejo tveganje za ločitev, so znanstveniki ugotovili, da otroci na ločitev pravzaprav nimajo nikakršnega vpliva.