Da bi Hitlerju krajo preprečili, so vatikanski uradniki in italijanska kraljeva družina naročili, naj se zaklene v benediktinski samostan v južni Italiji. Prt razburja domišljijo številnih zgodovinarjev, Cerkvenih dostojanstvenikov, skeptikov in Katolikov že več kot petsto let, saj naj bi bil na njem vtisnjen Kristusov obraz.

Sicer bodo prt ta vikend razstavili prvič po več desetletjih. Več kot dva milijona ljudi, vključno s papežem Benediktom XVI si ga bo ogledalo v torinski katedrali, kjer se nahaja že 64 let.

Oče Andrea Cardin, bibliotekar knjižnice v samostanu Montevergine, je v intervjuju za italijansko revijo Diva e Donna navrgel nekaj zanimivih podrobnosti o usodi prta. "Sveti prt so na ukaz družine Savoy, ki si ga je takrat lastila, in Vatikana, premestili na skrivno lokacijo v regiji Kampanija. Želeli so ga skriti pred Hitlerjem, ker je bil z njim obseden.“

"Ko je leta 1938 obiskal Italijo, je nekaj vodilnih nacistov spraševalo nenavadna vprašanja o prtu. Leta 1943, ko so nemški vojaki preiskali cerkev v Monteverginu, so se menihi pretvarjali, da globoko molijo pred oltarjem, v katerim je bila skrita dragocenost.“

"Le to je 'krivo', da ga niso našli. Leta 1946, ko so ga vrnili v Torino, je italijanski zadnji kralj Umberto II naročil, naj ga shranijo v mestno katedralo,“ je pojasnil menih.

Sicer je bil Hitler obseden z vsem, kar je malo spominjalo na okultno. Nacistična svastika je bila dolgo razumljena kot črni magični simbol, bila pa je posvečena tudi nemškemu skladatelju Richardu Wagnerju, ki naj bi bil satanist. Mrtvaški prt bo na ogled od te soboto do 23. maja.