V jesenskem Tednu restavracij, ki se bo začel že ta petek, bodo obiskovalci lahko izbirali med 103 ponudniki slovenske kulinarike, med katerimi je tudi 28 restavracij, ki so nedavno prejele oznake kakovosti od priznanega vodiča Michelin. H kulinaričnemu dogodku je letos prvič pristopilo tudi kmetijsko ministrstvo s svojim projektom: Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«. Kot je na predstavitvi Tedna restavracij v ljubljanski Restavraciji JB pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar, so za gostince pripravili oznake, ki jih lahko uporabijo na svojih jedilnikih in s katerimi potrjujejo, da uporabljajo slovensko meso izbrane kakovosti. »S tem želimo gostincem ponuditi možnost označevanja porekla glavnih sestavin v svojih jedeh, potrošnikom pa informacijo, saj imajo ti pravico vedeti, katere sestavine so v jedeh, ki so ponujene na jedilnem listu. V prvi fazi gre za označevanje govejega in perutninskega mesa,« je povedala direktorica direktorata in izpostavila pravico potrošnika, da je bolj zahteven pri kakovosti surovin. Pomembno je tudi, da razume, zakaj je cena obroka takšna, kakršna je. Nenazadnje so podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje pokazali, da se kar 65 odstotkov odraslih med tednom prehranjuje v restavracijah.
Posebni meniji za 23 evrov
Sodelujoče restavracije bodo svoje kulinarične zgodbe predstavile s posebnimi meniji za ceno 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije lahko poleg te cene uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. Če imajo dva srčka, je doplačilo dva evra, za kulinarično doživetje, označeno s tremi srčki in več, pa bo treba odšteti 28 evrov. Kot je zagotovil Uroš Mencinger, soustanovitelj Tedna restavracij in kulinarični kritik, je dogodek, ki so ga prvič organizirali pred 10 leti, prerasel že v pravo kulinarično gibanje. »Teden restavracij ni samo izbor okusov, ampak tudi šola okusov. Cena zagotovo odigra svojo vlogo, vendar je poudarek na kakovosti,« je dejal Mencinger in poudaril, da so merilo kakovosti srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na spletni strani vivi.si, kjer si je mogoče že vse od začetka oktobra rezervirati prosto mizo v izbrani restavraciji.
A bo treba kar pohiteti, saj zanimanje iz leta v leto narašča. Kot je povedala Nika Bratovž iz Restavracije JB, imajo za prvi teden že 1300 potrjenih rezervacij. »V teh letih smo zaznali, da so gostje postali bolj zahtevni, vedno več vprašanj imajo tudi glede izvora surovin,« je pojasnila in hkrati zagotovila, da se sami že več kot 30 let dnevno trudijo imeti v kuhinji najbolj kvalitetne surovine. »V 10 letih se je marsikaj spremenilo, ves čas pa ne glede na ceno menija, ki jo prilagajamo Tednu restavracij, zagotavljamo kakovost,« je dejala Nika Bratovž in dodala, da se z ekipo v kuhinji vsako leto sprašujejo, s čim letos nagovoriti svoje goste. »Še dobro, da je na eni živali toliko različnih kosov,« je rekla v smehu in pristavila, da si v restavraciji dnevno prizadevajo, da vse porabijo in da čim manj hrane zavržejo. Tudi v času Tedna restavracij, ko je gostov še več, jedilnik sestavijo tako, da na koncu ostane čim manj odpadkov, kar je tudi eno od vodil, ki jih podpira in zagovarja kmetijsko ministrstvo.
Sledijo željam gosta
In čeprav so poleg kmetijskega ministrstva letošnji partnerji tudi slovenski rejci ter predelovalci mesa, restavracije niso pozabile na goste, ki imajo posebne zahteve. »Dobra restavracija je dobra gostiteljica gostov. Ni prav, da goste izbiramo mi, prav je, da oni izberejo nas,« pa je povedal Gašper Puhan iz celjske restavracije Galerija okusov in dodal, da če restavracija nima objavljenega brezmesnega menija, to ne pomeni, da gostu ne bo postregla. »Število prehranskih omejitev z leti narašča in dober gostinec mora biti pripravljen slediti želji gosta. Sicer gosta hitro izgubi,« je dejal Puhan. Njegovim besedam je pritrdila tudi Nika Bratovž: »Nimamo objavljenega vegetarijanskega menija, se pa znamo prilagoditi vsakemu gostu, tudi v času Tedna restavracij.«
Teden restavracij, ki bo potekal od 13. do 22. oktobra, naj bi po pričakovanjih skupaj s spomladansko edicijo, ki jo je obiskalo 60.000 gostov, gostil okoli 100.000 ljubiteljev dobre hrane.