Še pred dvajsetimi leti so »modreci« prebivalce Jezerskega prepričevali, da se v njihovi dolini ne gre truditi s turizmom, češ da obiskovalcem tako in tako nimajo ničesar pokazati in ponuditi. Tudi zato morda še danes tam ni velikih hotelov, razkošnih velnes centrov in igrišč za golf, ki navdušujejo množice novodobnim uživačev. Pa vendar se lahko Jezerjani zadnja leta pohvalijo z zavidljivim obiskom turistov od blizu in daleč. In ti imajo precej za videti, okusiti in doživeti.

»Zelo smo zadovoljni s poletno sezono, sicer pa se nismo pritoževali niti v času epidemije, ko smo lahko sprejemali goste. Ti so takrat še bolj povpraševali po mirnih kotičkih, stran od gneče turistov in mestnega vrveža. Na srečo v naši dolini nismo bili nikoli odvisni od globalnega turizma in letalskih prevozov. Naši najštevilnejši gostje prihajajo iz srednje Evrope. Največ je Nemcev, Nizozemcev, Belgijcev in Čehov, lepote doline pa letos na veliko odkrivajo tudi Romuni, Poljaki in Madžari,« nam med obiskom zaupa župan Jezerskega Andrej Karničar.

Veseli ga, da so se vrednote ljudi v zadnjem obdobju precej spremenile: »Veliko gostov k nam zaide iz urbanih okolij oziroma večjih mest. Želijo si preprostosti in umirjenosti, navdušujejo jih hribovska infrastruktura, gorsko kolesarjenje, kolesarjenje z električnim kolesom in pohodništvo. Čedalje več jih prisega na vračanje
k naravi.«

Mladi čedalje bolj stavijo
na kakovost življenja

Karničar, ki svoje delo župana vestno opravlja vsak delovnik, se skupaj z ženo Polono dobro znajde tudi v vlogi gospodarja Šenkove domačije, obenem pa je predan ovčerejec, smučarski učitelj, alpinist in gorski reševalec. Glede na njihovo psihofizično kondicijo gostom rad svetuje pri njihovem raziskovanju gorskega sveta, najpogosteje jim predlaga Goli vrh, Češko kočo, Kranjsko kočo na Ledinah ali Pristovški Storžič, medtem ko pravi, da so severne stene Grintovca, ki se ponašajo z zelo zahtevnimi potmi, rezervirane za bolj izkušene gornike.

Zelo veliko zanimanja je tudi za soljenje ovc na planini. Gre za sledenje ovcam, ki se na jezerskih planinah pasejo na tradicionalen način in namesto občasnih prehranskih dopolnil potrebujejo sol, s čimer prejmejo natrij in klor, ki ju z običajno pašo na planini ne morejo zaužiti. Karničar pohodnike, ki sol ovcam ponudijo s svojih dlani, seznani s planšarsko tradicijo svojega kraja, obiskovalci Jezerskega pa si radi ogledajo tudi prikaz predelave volne na Šenkovi domačiji in se ob Planšarskem jezeru lotijo kuhanja masunjeka, pripravljenega iz smetane in ajdove moke, ter drugih dejavnosti, ki jih Karničarjeva za obiskovalce organizirata v okviru svoje turistične kmetije. »Glavna stavba naše domačije se ponaša z letnico 1521, zato smo zelo ponosni, da nam je uspelo ohraniti njeno prvotno podobo, saj je hiša zavarovana tudi kot kulturni spomenik državnega pomena,« pojasni Karničar. Gostom domačije ponuja različno velike apartmaje in sobe, na svoj račun pridejo tudi ljubitelji kampiranja.

Francozi bi jedli žgance

Z namenom umirjanja prometa v dolini Ravenske Kočne pri lovskem domu Pod Turni je občina Jezersko nedavno postavila zapornico, mimo katere se je zdaj mogoče peljati s plačilom parkirnine. To pa ni edini večji izziv občine, v prihodnjem obdobju občino namreč čaka tudi obnova vrtca in šole, ki se ju bodo lotili znotraj obstoječih kapacitet. »S preureditvijo prostorov bomo povečali igralnice in učilnice, kar bo precejšen zalogaj, ki pa je nujno potreben. V našo dolino se namreč v zadnjem obdobju vrača vse več mladih, ki znajo ceniti kakovost življenja v objemu pristne narave in si želijo, da njihovi otroci odrastejo v bolj zdravem okolju,« je zadovoljen Andrej Karničar.

Nad uspešno poletno sezono je navdušen tudi predsednik jezerskega turističnega društva Aleš Petek. V svojem Gostišču ob Planšarskem jezeru, v katerem goste z domačimi dobrotami razvajata skupaj z ženo, opaža čedalje več mladih obiskovalcev. »Letos nas obišče zelo veliko Francozov. Vsi želijo pokusiti žgance, saj pravijo, da so v medijih zasledili, da je naš kolesarski šampion Primož Roglič izjavil, da je treba za uspeh na dirkah jesti klobase in ajdove žgance,« v smehu pove Petek in doda, da gredo gostom v slast tudi domače kislo mleko, obara z žganci, štruklji, pečen jagenjček, pečenice, zelje in žlinkrofi z divjačinsko omako.

Ljubitelji pristnih užitkov bodo na svoj račun prišli tudi pozimi, ko jih bo neokrnjena alpska dolina, na meji z občino Preddvor in Avstrijo, ki se ponaša z edinim ledenikom v Sloveniji Skuto, med drugim vnovič razveselila s skrbno urejenimi tekaškimi stezami, drsališčem, mini smučiščem za otroke, sankališčem ter kegljanjem na ledu in krpljanjem.

Priporočamo