Na vratih prenovljene kavarne Union je obiskovalcu takoj jasno, da se prostor podaja v novo obdobje svojega obstoja. Secesijska kavarna Union je ob prenovi doživela precej novosti – osvežitev prostora, ki ga je spodbudila želja po kulinarični razširitvi, je prinesla še več navezav na njeno zgodovino, vse to pa postavila v sodobne okvire. Kot je povedala direktorica Uniona Tjaša Telič Goršič, želijo s prenovami hotelu povrniti njegov »pristni čar«, del tega pa je tudi posodobitev kavarne, v kateri bodo po novem stregli zajtrke in brunche tako hotelskim gostom kot zunanjim obiskovalcem. Poleg tega bo v kavarno ob že znani kavi v džezvi in tortah zdaj mogoče zaviti tudi na kosilo in večerjo. Zaradi nadgrajenega jedilnika so morali povečati kuhinjo, to pa je vodilo v razširitev prenove celotne kavarne, v kateri so po načrtih arhitektke Špele Kužnik na sodoben način ne samo obudili, temveč poudarili poteze secesije, ki je dajala prostoru izvorni pečat.
Ohranjeni secesijski elementi
Osrednjo pozornost v novem ambientu zaseda celostenska fototapeta, ki je svoj prostor dobila na čelu. Gre za repliko slike španskega secesijskega slikarja Ramona Casasa i Carbe iz leta 1900. To je pet let, preden je unionska kavarna odprla svoja vrata. Na njene začetke na vhodu spominja vitrina, v kateri je razstavljen del posrebrenega kavarniškega posodja in porcelana iz hotelskega arzenala. V posrebrenem posodju in porcelanu Rosenthal bodo po novem stregli tudi kavarniškim gostom.
V kavarni so ohranjene tudi originalne stropne brodure, izbor osnovnih barv, ki so jih uporabili pri prenovi, se opira na nekdanje secesijske objekte po Ljubljani. »Ohranjeni secesijski elementi so predvsem spomin na dolgo in burno zgodovino te kavarne. Od njenega nastanka je namreč minilo celo stoletje in tega ne gre jemati vnemar,« so zapisali v Unionu. V kavarni je mogoče hoditi po zelo starem, skoraj neuničljivem parketu, sedeti na originalnih Thonetovih stolih in se zagledati v secesijske stropne štukature in kristalne lestence s konca prejšnjega stoletja, ko so kavarno nazadnje prenovili. Ohranjanje obstoječega daje prostoru pridih sodobnosti, poudarja vodja marketinga v hotelu Milica Kopanja Šircelj. Kot še dodaja, je »negovanje starega pohištva veliko sodobnejši princip kot nadomeščanje starega s čim novim. Ponosni smo, da znamo ohraniti in revitalizirati tradicijo in dušo, ki jo je kavarna Union uspešno delila skozi celotno zgodovino.« Prav tako, kot so zapisali v hotelu, nas stene, štukature, lestenci in fototapete s pridihom preteklosti spominjajo tudi na to, da nam zgodovine in dogajanja ni treba prestajati vedno znova na enak način ter da ju lahko usmerjamo bolj spretno. V obnovljeni kavarni bi radi gostili vse, ki si želijo podoživeti kavarniški duh.