Leto je znova naokrog in v Idriji bo že petnajstič zapored potekal Praznik idrijskih žlikrofov. V soboto, 23. avgusta, se bo park Mejca znova spremenil v kulinarični raj za ljubitelje te tradicionalne polnjene testenine z označbo »zajamčena tradicionalna posebnost«. Festival bo letos postregel s številnimi novostmi, ki izpostavljajo raznolikost in ustvarjalnost na področju kulinarike.
Festival, ki je prvič potekal leta 2011 kot Dan idrijskih žlikrofov pod
okriljem Idrijsko-cerkljanske razvojne agencije, že nekaj let organizira Zavod ID20. Ta je prevzel organizacijo po Mladinskem centru Idrija. Dogodek se ponaša s certifikatom »Idrija izbrano« in je prejel mednarodno nagrado jakob 2024 za inovativnost in kakovost v turizmu.
35 interpretacij žlikrofov
Na dogodku se vsako leto predstavijo certificirani proizvajalci idrijskih žlikrofov in drugi ponudniki, ki to kulinarično posebnost interpretirajo na svoj način. Kljub zaščiteni recepturi so žlikrofi zaradi ročne izdelave vedno nekoliko različni. Letos bodo obiskovalci lahko okušali kar 35 različic, med njimi tudi bolj drzne, kot so žlikrofi po azijsko z govejo masalo, z limonino sirovo omako, s kozličkovo omako, z metinim sladoledom, pa tudi BBQ-različico z mlado čebulo in čipko iz sira tolminc. »Ponujene bodo tudi brezglutenske, veganske in vegetarijanske možnosti. Obiskovalci se bodo lahko tudi sami preizkusili v pripravi žlikrofov na delavnici, ki jo bodo vodile članice Turističnega društva Fara,« je v Idrijo povabil Matevž Straus, direktor Zavoda ID20, glavnega organizatorja dogodka.
Slovenska kulinarična dediščina v ospredju
Festival tudi letos sodeluje z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri promociji shem kakovosti ter zaščitenih živil. Ponudniki bodo tako svoje omake obogatili z zaščitenimi sestavinami, kot so kraški pršut, kranjska klobasa, sir tolminc in slovensko meso. Organizirana bo tudi degustacija slovenskih vin in sirov, ki jo bosta vodila sommelier Dejan Levpušček in Irena Orešnik iz Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. »Obiskovalce bosta navdušila tudi polfinalista oddaje Masterchef Slovenija 2025 Barbara Poljanec in Jure Kirbiš. V interaktivni delavnici bosta predstavila jedi iz slovenskih sestavin: ajdove bline z dimljeno postrvjo in peno iz hrena ter 'zajtrk v kozarčku', ki vključuje dimljeno skuto, jajčni crumble s kranjsko klobaso, marinirano nadzemno kolerabo in kruhov čips,« je Straus izpostavil le del pestrega programa.
Letos festival prvič poudarja brezmejnost polnjenih testenin v tako imenovanem Brezmejnem becirku, ki vključuje Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Poleg idrijskih žlikrofov bodo obiskovalci lahko pokusili karnijske cjarsone, avstrijske krape (kasnudeln), kobariške štruklje in prfarske štruklje. Nekdanji tekmovalec Masterchefa Adam Šerc bo pripravljal gjoza cmoke z azijsko omako in hrustljavo čebulo. Svoje mojstrovine bodo ponovno predstavile tudi lovske družine iz Idrije, ki vsako leto tekmujejo v pripravi divjačinske bakalce.
Dogodki za otroke in družine
Festival je družinam prijazen dogodek, saj naravno prizorišče omogoča brezskrbno igro na travi. Otroke čakajo ustvarjalne delavnice na temo žlikrofov, izdelava brošk, muzejska delavnica, trampolin, vrtiljak in mobilno igrišče MCmobil. Prav tako bodo lahko obiskovalci izbirali med dvema vodenima kolesarskima turama po Geoparku Idrija ter vodenim ogledom Idrije in vodnega kanala Rake v organizaciji Zavoda za turizem Idrija. Festival tudi letos ostaja trajnostno naravnan – z uporabo biorazgradljive embalaže, povratnih kozarcev in ločevanjem odpadkov spodbuja odgovorno ravnanje do narave.