Legendarni ljubljanski lokal Prulček, ki je vrsto let slovel po svojih kakovostnih in raznolikih brezplačnih glasbenih koncertih ter dostopnih cenah, je sredi prejšnjega meseca po skoraj polletnem premoru znova odprl svoja vrata. A številni stalni gostje, tako prebivalci Prul kot redni obiskovalci koncertov, ki so željno čakali, da njihov priljubljen lokal znova zaživi, so ob novi podobi razočarani. Neprijetno so jih presenetile zlasti visoke cene alkoholnih pijač, precej manj pestra je po novem tudi koncertna ponudba.

Medtem ko je bilo denimo pred zaprtjem za pollitrsko steklenico uniona ali laškega treba odšteti 2,90 evra, stane zdaj najcenejše pivo 4,60 evra. Toliko namreč staneta nemško ustekleničeno pivo podjetja Mahrs Bräu in pivo hrvaške pivovarne Nova runda. Podobno je pri vinih: za deciliter malvazije znamke Vinakoper je treba plačati 2,50 evra, edino rdeče vino, ki je v ponudbi, stane 3,80 evra.

Niso več usmerjeni na publiko, ki se želi samo opijaniti

Ustanovitelj in vodja lokala Saša Starovojtov pojasnjuje, da so se z novo ekipo odločili za nov koncept. »Kulture ne želimo več financirati z zaslužkom od alkohola, saj je to tako, kot da bi se za mir borili s prodajo orožja,« pravi. K sodelovanju je povabil japonskega kuharja Shina Sata, ki ima v Ljubljani znano japonsko restavracijo Sato Bento. Dogovorila sta se, da v prenovljenem Prulčku koncertno dogajanje povežeta s kakovostno hrano, ki pa ne bo le japonska, ampak bo mednarodna.

»Usmerjeni smo na ljubitelje kulture in kulinarike, ki uživajo v glasbi ob prigrizku. Ne merimo več na publiko, ki se želi samo opijaniti. Na koncertnem področju ponujamo nekaj posebnega in enako želimo storiti glede hrane in pijače. Cenenim pivom, kot sta union in laško, smo se odpovedali, saj sta sinonim za povprečnost. Merilo kulture ne more biti pivo za 2,90 evra,« opozarja Starovojtov.

Brunch in jazz

Kulinarika v Prulčku sicer še ni zaživela. Še vedno namreč čakajo na kuhinjo, ki so jo naročili v Nemčiji. Strežbo hrane naj bi po predvidevanjih začeli nekje do konca tega meseca. »Načrtujemo, da bo zjutraj in tja do 14. ure brunch, zvečer bo večerja in potem koncert,« našteva vodja Prulčka. Shin Sato dodaja, da želijo prostor čim bolje izkoristiti, od jutra do večera, razmišljajo tudi o različnih kulinaričnih dogodkih.

Novi Prulček: Hrana namesto alkohola, cene izdatno poskočile

Ekipa prenovljenega Prulčka: Saša Starovojtov (na fotografiji desno), vodja kuhinje Shin Sato in kuhar Oji Takashi. Foto: Bojan Velikonja

Z novo podobo se spreminja tudi glasbena ponudba. Nikola Matošić, jazzovski kontrabasist in vodja cikla Kumsko veče, meni, da kakšne rockerske glasbe v Prulčku verjetno ne bo več. Sam pričakuje bolj umirjeno vzdušje, nastope duov in triov, pretežno v akustični varianti. Takšni so bili namreč tudi prvi nastopi po ponovnem odprtju.

Naslednji koncert je glede na spletno stran lokala predviden šele za konec avgusta, nastopila bosta Peter in Petra duo, njun jazz pa se oglašuje kot »intimen koncert za nežen konec poletja«. Tudi v septembru naj bi koncertirali zgolj jazz glasbeniki – Starovojtov načrtuje od dva do največ tri koncerte na teden, program pa bodo, kot pravi, prilagajali ljudem. Novost bo tudi to, da se bodo glasbeniki lahko odločili za izvedbo koncerta z vstopnino.

Saša Starovojtov
ustanovitelj in vodja lokala

Kulture ne želimo več financirati z zaslužkom od alkohola, saj je to tako, kot da bi se za mir borili s prodajo orožja. Cenenim pivom, kot sta union in laško, smo se odpovedali, saj sta sinonim za povprečnost. Merilo kulture ne more biti pivo za 2,90 evra.

Lokalni prebivalci Prul so glede novega koncepta priljubljenega lokala razdeljeni; tistim, ki pridejo v lokal le na kavo ob obisku bližnje trgovine Mercator, je za novo podobo bolj ko ne vseeno, tisti, ki prisegajo na posedanje s pivom, pa so se preselili v druge lokale v okolici. »Pred časom sem slišal, da se namerava Prulček z novo podobo bolj približati nam lokalcem, zato sem bil nad novimi cenami zelo presenečen. Pet evrov za pivo je pač preveč. Center mesta se očitno seli tudi k nam, lokalci pa imamo vse manj izbire,« ocenjuje Prulčan Tomaž Ramoveš.

Priporočamo